Deze drie Flevolanders komen waarschijnlijk in de Tweede Kamer

FLEVOLAND • Do 23 november 2023 | 11:51 • Donderdag 23 november 2023 | 11:51

Op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag zijn drie Flevolanders zo goed als zeker van een zetel in de Tweede Kamer. Het zijn alle drie Almeerders. Zij staan op de lijst voor de PVV, NSC en VVD.

De 68-jarige Willem Boutkan staat als 30ste op de lijst bij de PVV. Door het grote aantal zetels (37) kan hij op een stoel in Den Haag rekenen. Boutkan zit sinds 1998 in de Almeerse gemeenteraad en sinds 2012 ook in de Provinciale Staten.

Hij noemt de uitslag zelf ongelofelijk. "Ik moet de overwinning ook nog even verwerken", aldus het Almeerse raadslid. Hij wordt, samen met alle gekozen volksvertegenwoordigers, vandaag verwacht in Den Haag om te kijken wat de bedoeling is.

Faith Bruyning


Het is ook feest bij NSC (Nieuw Sociaal Contract). De nieuwe partij van Pieter Omtzigt heeft in één klap 20 zetels gehaald en de Almeerse 45-jarige Faith Bruyning staat op plek 18. Bruyning is volledig nieuw in de politiek en nauw betrokken bij de Almeerse afhandeling van het Toeslagenschandaal. Bruyning was namelijk zelf ook slachtoffer van de toeslagenaffaire.

Ulysse Ellian

Hoewel de VVD niet de grootste is geworden, kan de 35-jarige Almeerder Ulysse Ellian toch gewoon door in de Tweede Kamer. Hij staat namelijk op plek 18 van de lijst en het ziet ernaar uit dat de VVD 24 zetels krijgt. De Almeerder zit sinds 2021 in de kamer zat daarvoor een aantal jaar in de Almeerse gemeenteraad.

Hopen op voorkeursstemmen
In totaal stonden er 39 Flevolanders op de lijsten van de verschillende partijen. Voor een aantal van hen geldt dat ze in theorie nog door middel van voorkeurstemmen in de Kamer kunnen belanden. Die kans lijst het meest aannemelijk voor Urker Nathanaël Middelkoop.

Nathanaël Middelkoop

De 30-jarige Middelkoop is nu nog wethouder en staat als 4e op de lijst voor de SGP. Die partij haalt op basis van de voorlopige cijfers 3 zetels.

Daarmee lijkt hij net buiten de boot te vallen, maar Middelkoop is vrij populair onder de SGP-stemmers, waardoor hij met voorkeursstemmen alsnog in de kamer kan komen. Daarvoor moet hij wel een minimaal aantal stemmen hebben. In 2021 lag die drempel rond de 25.000 stemmen. Of iemand genoeg voorkeursstemmen gehaald heeft, wordt pas duidelijk nadat alle stemmen geteld zijn.

Doorschuiven
Voor de Almeerse Annette Raijer breken er ook spannende tijden aan. Zij staat op plek 42 van de PVV-lijst. De partij heeft 37 zetels behaald.

Annette Raijer

Als de PVV ministers en staatssecretarissen gaat leveren die nu plaatsnemen in de Kamer, worden die plekken opgevuld met de eerstvolgende op de lijst. Wel een grote slag om de arm: Raijer kan alleen in de kamer komen als de PVV ook daadwerkelijk bestuurders gaat leveren, en daarvoor moeten de partij wel in de coalitie zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel