Online petitie gestart om jongerencentrum Groene Schuur te redden

ZEEWOLDE • Za 28 oktober 2023 | 12:52 • Zaterdag 28 oktober 2023 | 12:52

Zeewoldenaren zijn een online petitie gestart om jongerencentrum de Groene Schuur te redden. Het jongerencentrum heeft al geruime tijd financiële problemen en dreigt in januari dicht te gaan als er geen oplossing komt.

Het oude gebouw aan de Dasselaarweg verkeert in slechte staat. Zo laat de vloer bij de ingang los en is het dak al jaren lek. Het bestuur schat dat er 150.000 euro nodig is om het gebouw op te knappen. Bij de gemeente Zeewolde is de afgelopen jaren een aantal keer om financiële steun gevraagd, maar geld komt er niet. De gemeente liet toen weten dat subsidie bedoeld is om iets op te richten en niet om in stand te houden.

Maar die deur is nog niet gesloten, laat bestuurslid van de Groene Schuur Dries van Wijk weten. "We blijven met de gemeente in overleg over hoe ze mogelijk kunnen helpen. Er is een aantal scenario's voor de schuur geschetst waar de gemeente nu een beslissing over moet nemen." Als er niet voor januari steun komt, zegt het bestuur niet meer verder te willen en kunnen.

'Red de Groene Schuur'
Daarom startte Mischa van Dijk namens Spotlight een petitie op. Dat is een kerkelijke organisatie die de Groene Schuur huurt en wil helpen. "Er zullen voor jongeren in Zeewolde nog minder activiteiten zijn als de Groene Schuur sluit. Maar Zeewolde mist hierdoor ook een plek waar jongeren veilig kennis kunnen maken met het uitgaansleven."

De hoop is dat de gemeente ervoor kiest om een deel van het benodigde bedrag voor hun rekening te nemen of toelaat om commerciële activiteiten toe te staan. Volgens het huidige bestemmingsplan kan dat niet. De petitie is zo'n 600 keer ondertekend.

Het jongerencentrum is ook nog in overleg met Jongeren19Nu, de overkoepelende vereniging waar de Groene Schuur onder valt. Ze zijn in overleg hoe de vereniging zou kunnen bijdragen. "Maar Jongeren19Nu is niet daadkrachtig genoeg om het probleem alleen op te lossen", vertelt van Wijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel