Jongerencentrum Groene Schuur in financieel zwaar weer

ZEEWOLDE • Di 25 oktober 2022 | 6:03 • Dinsdag 25 oktober 2022 | 6:03

De toekomst van de Groene Schuur staat op het spel. De jongeren-uitgaansgelegenheid in Zeewolde kampt met torenhoge energiekosten en bovendien schreeuwt het pand om onderhoud. Om het centrum draaiende te kunnen houden, heeft het bestuur een brandbrief gestuurd aan de gemeente voor financiële steun.

Het grootste probleem van het in 1994 gebouwde pand is het karakteristieke geribbelde ronde dak. Dat lekt aan alle kanten. Bestuurslid Dries van Wijk wijst naar een doek dat provisorisch aan het plafond is aangebracht. "Dat hangt er al een poos", vertelt 'ie. "Om te voorkomen dat het soms binnenstromende water wordt weggeleid van apparatuur en bezoekers."

Doek tegen inregenen

Wat ook niet helpt is dat datzelfde dak ook nog eens slecht geïsoleerd is. "Er zit een paar centimeter piepschuim tussen en dat is het dan", licht Van Wijk toe. "En dat zorgt ervoor dat we flink moeten stoken om de binnentemperatuur op peil te houden, waardoor de energiekosten ook weer stijgen." Iets dat de energienota ook onverbiddelijk laat zien. Die is de afgelopen tijd verdrievoudigd, vooral ook door de stijgende energieprijzen.

Prijzen verhogen geen optie
De financiële buffers die er waren, zijn door de corona-periode zo goed als verdampt. Al met al kampt de Groene Schuur daarmee in serieuze financiële nood. "Het is frustrerend", aldus bestuurslid Romy Hagen. "Je bent eigenlijk een beetje ten einde raad want wat moet je doen om nog meer geld op te hoesten zonder dat dat de doelgroep raakt?" Want simpel de prijzen verhogen is voor het bestuur geen optie. "Onze doelgroep is jong", legt Van Wijk uit. "Die hebben niet veel te besteden. En dat willen we vertalen in de prijzen die hier gehanteerd worden."

Groene Schuur in betere tijden

En dus wordt er nu aangeklopt bij de gemeente voor steun want er zijn serieuze bedragen nodig. Jaren geleden vroeg het bestuur al eens een offerte aan voor een nieuw dak. De kosten werden destijds geraamd op zo'n zestigduizend euro. Die prijs zal er vandaag de dag niet minder op zijn geworden.

Volgende week donderdag meer duidelijkheid
De raad heeft de brandbrief inmiddels ontvangen. De behandeling staat voor volgende week donderdag op de agenda. "Lastig in te schatten hoe de gemeente gaat reageren", zegt Romy. "We hopen natuurlijk dat de ze een rol voor ons kan spelen. Of misschien dat er door de aandacht andere partijen zijn die iets voor ons kunnen betekenen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel