Sluiting dreigt voor jongerencentrum Groene Schuur in Zeewolde

ZEEWOLDE • Vr 30 juni 2023 | 16:51 • Vrijdag 30 juni 2023 | 16:51

Jongerencentrum Groene Schuur in Zeewolde gaat mogelijk over een half jaar dicht als er geen oplossing komt voor de grote financiële tekorten die het centrum heeft. Het bestuur zegt na 1 januari niet meer verder te willen als er geen steun komt. Die steun is gevraagd aan de gemeente Zeewolde en aan Jongeren19Nu, de overkoepelende vereniging waar de Groene Schuur onder valt.

Het jongerencentrum is gebouwd in de jaren tachtig. "De vloer bij de ingang laat los", zegt bestuurslid Dries van Wijk, terwijl hij met zijn hand een stuk vloer indrukt. "Het beweegt, maar het is zeker niet onveilig", benadrukt hij.

Lek dak
"Als het regent dan druppelt het water op meerdere plaatsen naar binnen", vertelt Dries over het dak, dat al jaren lek is. Bij de gemeente Zeewolde is de afgelopen jaren al een aantal keer om financiële steun gevraagd, maar geld komt er niet. 'Subsidies zijn bedoeld om iets op te richten en niet om in stand te houden', kreeg het bestuur van Groene Schuur te horen van de gemeente.

Hoeveel geld er nodig is voor renovatie is, kan Dries niet zeggen. "Een nieuw dak kost al snel meer dan een ton", zegt hij. De kosten voor het overige onderhoud zijn niet bekend, net zoals de kosten om het pand te isoleren. De hoge energierekening is namelijk nog een bijkomend probleem. "We zijn per maand zo'n 2000 euro kwijt aan energie en dat terwijl er nog maar zo'n 8000 euro op de rekening staat."

Partycentrum
Het bestuur heeft gesproken met een ondernemer die er wel wat in ziet om het pand te kopen, af te breken en er een partycentrum voor terug te plaatsen. Jongeren kunnen dat dan gebruiken als een ontmoetingsplek waar feesten gehouden kunnen worden. Maar volgens het bestemmingsplan kan dat niet. De grond waar de Groene Schuur op staat heeft een maatschappelijke bestemming, daar mogen geen commerciële activiteiten worden gehouden.

Geen oplossing
Het jongerencentrum in Zeewolde valt onder Jongeren19Nu, een provinciale vereniging die activiteiten en evenementen organiseert in heel Flevoland. De vereniging wil graag bijdragen aan een oplossing, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt.

"De hoop geven we nog niet op", zegt Dries. Mogelijk dat de gemeente Zeewolde toch nog mogelijkheden ziet om financieel over de brug te komen of om commerciële activiteiten bij de Groene Schuur toe te staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel