15-jarige opgepakt voor drugshandel, politie doet drie invallen in Lelystad

LELYSTAD • Wo 18 oktober 2023 | 18:49 • Woensdag 18 oktober 2023 | 18:49

Een tiener en twee mannen zijn dinsdag in Lelystad aangehouden voor drugshandel. De politie viel drie woningen in de Atolwijk, Bolder en Lelystad Haven binnen. Bij die invallen werden onder meer verdovende middelen, geld en telefoons in beslag genomen.

De tiener (15) en de twee mannen (19 en 20) worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen.

Kwetsbare jongeren gebruikt
Ze kwamen in beeld in een lopend onderzoek van de politie naar drugszaken in Lelystad. De verdachten zitten nu in voorarrest. Volgens de politie investeren drugscriminelen in kwetsbare jongeren die klussen voor ze kunnen uitvoeren, zodat ze zelf buiten beeld blijven.

De politie zegt dat jongeren vaak zelf niet beseffen dat zij daardoor afglijden in de criminaliteit. "Ze worden aangetrokken door het geld, de dure spullen en de status. Maar eenmaal toegetreden is het door het 'snelle geld', geweld, afpersing, schulden en gebrek aan toekomstperspectief moeilijk om eruit te stappen."

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Lelystad zegt dat er in Lelystad te veel jongeren afglijden naar de criminaliteit.

'Jongeren moeten bloeien'
Volgens Bakker is dat in de eerste plaats erg onwenselijk voor de jongeren zelf en voor hun families, maar ook voor de stad: "Wij willen dat elke jongere in Lelystad tot bloei komt en dat onze inwoners hier prettig en veilig wonen. Daarom zetten we ons er samen met politie, OM, jongerenwerk en het onderwijs voor in om jongeren met acties als deze te waarschuwen en te voorkomen dat ze nog verder afglijden in de criminaliteit."

Daarvoor zijn verschillende programma's gestart, zoals de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost en Preventie met Gezag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel