Schapenboer: 'Hopen dat de winter de blauwtong om zeep helpt'

BIDDINGHUIZEN • Vr 13 oktober 2023 | 6:15 • Vrijdag 13 oktober 2023 | 6:15

Schapenhouderijen hebben zwaar te lijden onder het nieuwe blauwtongvirus. Er is onzekerheid over de aard van het virus en het duurt nog tot mei volgend jaar voordat er een nieuw vaccin is. "We weten gewoon niet zo goed wat we moeten doen," zegt Jos de Kroes van FlevoLamb in Biddinghuizen.

Schapenhouderij FlevoLamb in Biddinghuizen is zwaar getroffen door blauwtong. Van de driehonderdvijftig schapen zijn meer dan vijftig inmiddels besmet met het virus. "Er zijn op dit moment al negen schapen overleden aan het blauwtongvirus," zegt De Kroes. Zo'n vijftig zieke schapen zijn apart gezet in een stal en worden onder controle gehouden.

Licht voedsel en antibiotica
De schapen die blauwtong hebben zijn verzwakt, sloom en uitgeput. De Kroes. "Ze hebben blaren om de mond, lopen kreupel, hun bek is ontstoken dus eten ze moeilijk en ze drinken niet meer." In de aparte stal krijgen ze extra voedsel. "Vooral licht verteerbaar spul om ze aan te sterken," vertelt De Kroes. "Daarnaast roepen we ook de hulp van de dierenarts in." De zieke dieren krijgen homeopatische middelen, antibiotica en pijnstillers om het leed te verzachten. Maar of het helpt moet nog blijken.

Schapen buiten in de wind
Op de schapenhouderij van Hogeschool Aeres in Dronten leven alle veertig schapen nog. "Eén schaap is besmet met blauwtong", zegt Ankie Hofman, student van Aeres. Maar dat schaap is gelukkig genezen. De dieren kunnen elkaar niet besmetten. De ziekte wordt overgedragen door knutten, hele kleine muggen. "Wij houden de schapen buiten," zegt Hofman. Buiten waait het en "Knutten houden er niet van om in de tegenwind te vliegen."

Voor FlevoLamb betekent de besmetting van de schapen grote onzekerheid voor de toekomst van het boerenbedrijf. Schapenhouder De Kroes: "We stonden net op het punt om de ram bij de ooien te doen en toen gebeurde dit." Eén van de gevolgen van blauwtong kan ook zijn dat een ram zes weken niet vruchtbaar is. Bovendien kunnen besmette ooien tijdens de dracht lammetjes krijgen die misvormd zijn. Ook de kans op een miskraam neemt toe.

Hopen op kou
Een vaccin zou de oplossing zijn, maar dat is waarschijnlijk pas volgend jaar mei beschikbaar. Een lichtpuntje is dat de knutten niet tegen de kou kunnen. Minder dan zes graden overleeft het beestje niet. "Van een lage temperatuur wordt een knut niet ze heel vrolijk", zegt Matthijn de Boer, van onderzoeksinstituut Wageningen in Lelystad. "Dan zal de verspreiding ook stoppen." Ook De Kroes hoopt dat het virus op z'n retour gaat met de winter in aantocht. "We hebben gelukkig wel het vooruitzicht dat het volgende week wat kouder wordt. Dus hopelijk is daarmee ook de knut om zeep geholpen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel