Biddinghuizen bestaat 60 jaar, eerste inwoonster woont er nog steeds

BIDDINGHUIZEN • Ma 2 oktober 2023 | 6:22 • Maandag 2 oktober 2023 | 6:22

Biddinghuizen viert feest. Het dorp bestaat 60 jaar en daar wordt deze week uitgebreid bij stilgestaan. Ook de 68-jarige Liesbeth Heijmink is in een feeststemming. Samen met haar ouders, zusje en broertjes behoorde zij 60 jaar geleden tot de eerste inwoners van Biddinghuizen. En ze is er altijd gebleven.

Het gezin Heijmink kwam naar de polder omdat vader als jachtopziener werkte voor de Rijksdienst en in het nieuw ontgonnen land gestationeerd werd. Biddinghuizen bestond op dat moment alleen nog uit de straat De Voor.

Deze woningen liggen nu middenin het dorp, destijds stonden ze volledig in een open vlakte. Liesbeth Heijmink was acht jaar toen ze aan De Voor kwam wonen. Het was een bijzondere tijd, vertelt ze. "Er stond een blok huizen. En het tweede blok werd gebouwd. Verder was er helemaal niets. Ook geen lantarenpalen. 's Avonds was het stikdonker," herinnert Liesbeth zich nog

Het gezin Heijmink kort na aankomst

Gezin Heijmink enige bewoners
De eerste zes weken woonde het gezin Heijmink helemaal alleen in Biddinghuizen. Daarna kwamen de eerste buren. Boodschappen werden gebracht. En naar school gingen ze in eerste instantie in Dronten. Verder werden de dagen gevuld met buitenspelen: op de vlakte, in het riet en op de bouwterreinen. Dat kon toen nog, vertelt Heijmink. "Er stonden geen hekken omheen. En in de loop van de tijd kwamen er meer huizen, winkels, kerken en scholen."

Pas opgeleverde huizen aan De Voor

Dorp in opbouw
Haar ouders hebben de verhuizing naar het polderdorp als bevrijdend ervaren. Er waren, zeker in het begin, weinig regels en je was onderdeel van iets nieuws. "Mijn moeder vond het fijn, een dorp in opkomst." Het gezin is later nog wel verhuisd naar net buiten het dorp. Maar toen Heijmink ging trouwen, regelde haar vader dat ze terecht kon in een toentertijd nieuw huis aan de Koolzaadhof. Daar woont Liesbeth nu nog. "Het was niet per se mijn plan om in Biddinghuizen te blijven wonen, maar het is wel zo gelopen." Ze woont er met veel plezier. Of dat voor altijd zo blijft, weet ze nog niet: "Het zou kunnen, maar het zou ook best kunnen van niet, ik zou het niet weten."

Deze week zijn er dus in het dorp allerlei activiteiten. Zoals een braderie, bakwedstrijd, kindermiddag en hobbybeurs. Het complete programma is te vinden op de Facebookpagina van Stichting de IJsvogel Biddinghuizen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel