Hoeveel gewicht kan een vlasbrug dragen? Testen met loodzware waterbakken

ALMERE • Ma 25 september 2023 | 6:02 • Maandag 25 september 2023 | 6:02

Is de Smart Circular Bridge op het Floriadeterrein in Almere de brug van de toekomst? Volgens de makers wel. De brug werd vorig jaar gebouwd en is gemaakt van vlas. Daardoor is hij niet alleen duurzaam, maar ook goedkoper dan veel traditionele bruggen. Afgelopen week werd door de TU Eindhoven getest hoeveel de brug van vlas aankan.

"Vlas is een relatief makkelijk bouwmateriaal", zegt projectmanager Stephanie Lamerichs. "Je zou zeggen: maak een brug van hout. Maar voordat hout bruikbaar materiaal is, ben je jaren verder. Het moet eerst groeien. Vlas kun je in één seizoen ontwikkelen en je hebt een relatief kleiner oppervlakte nodig om het te produceren." Door op grote schaal vlasbruggen te maken, kan volgens Lamerichs veel geld worden bespaard.

Waterbakken van 1000 liter
Het testen werd gedaan met vier waterbakken. "Dat is om te monitoren wat de belasting doet op de vervormingen van de brug. Elke waterbak staat voor zo'n 1000 liter," zegt Lamerichs. Volgens haar is het belangrijk om dit soort testen regelmatig te doen, omdat vlas een nieuw materiaal is waar bruggen nog niet van gemaakt zijn.

Om de belasting en het effect van het gewicht goed kunnen meten, zijn op de brug bijna honderd sensoren geplaatst. "Die zitten eigenlijk overal in het dek. En dan aan de boven- en onderzijde. Zo kunnen we alles meten," vertelt de projectmanager. De sensoren worden in België uitgelezen. Via een website kun je die gegevens dan inzien.

'Brug van de toekomst'
Bij het ontwerp van de brug waren drie universiteiten, zeven bedrijven en drie gemeenten betrokken. Ze willen dat bruggen van vlas in de toekomst overal te zien zullen zijn, zegt Lamerichs. "We willen met deze brug aantonen dat hij voor voetgangers en fietsers veilig te gebruiken is. En dat deze innovatie standaard uitgerold zou kunnen worden op veel meer locaties."

Op welke termijn dat zou kunnen gebeuren, is volgens de projectmanager van de TU Eindhoven nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel