Advocaat: geen bewijs dat man uit Lelystad poging tot moord deed

LELYSTAD • Vr 8 september 2023 | 14:55 • Vrijdag 8 september 2023 | 14:55

De verdenking dat een 20-jarige man uit Lelystad betrokken was bij de poging om een voortvluchtige Nederlander dood te schieten in de Dominicaanse Republiek, is gebaseerd op zeer vluchtige informatie. Dat stelde zijn advocaat donderdag op een inleidende zitting in de rechtbank in Zwolle.

De 20-jarige Damien B. schoot volgens het Openbaar Ministerie op 4 januari 2022 de voortvluchtige Cor P. in de Dominicaanse Republiek neer. P. werd die dag achtervolgd door twee mannen op een scooter. Hij raakte zwaargewond en zit inmiddels in een cel in Nederland omdat hij zelf verdachte is in een moordzaak. P. wordt gezien als een van de 'tattookillers', een groep mannen die verdacht wordt van zeker één moord.

B. werd in juni in Lelystad opgepakt. Maar de verdenking van poging moord is vooral gebaseerd op een proces-verbaal van de politie uit het Caraïbische eiland van nog geen anderhalf A4'tje, zei advocaat Gerald Roethof. Een getuige verklaarde dat de schutter, die achterop zat, een gouden tand heeft. B. zou een gelijkende gouden tand hebben. Roethof wil van die getuige zelf horen waar ze dat gezien heeft. Ook staat volgens de raadsman helemaal niet vast dat de twee mannen op de scooter op P. geschoten hebben. Van het schieten zijn geen beelden.

Wel is duidelijk dat B. in november 2021 samen met een medeverdachte naar de Dominicaanse Republiek vloog. Hij reisde met een andere medeverdachte terug. Die man had volgens het OM een rol bij de voorbereiding op de moordaanslag.

De man uit Lelystad is een van vier verdachten in deze zaak. Hij wordt ook verdacht van drugshandel. Roethof wil dat zijn cliënt op vrije voeten wordt gesteld, iets waartegen het Openbaar Ministerie zich verzet. Want er is veel meer dan alleen een proces-verbaal van anderhalf kantje, zei de officier van justitie. Op camerabeelden is te zien dat een zwarte motor of scooter de wagen van Cor P. achtervolgt. Kort erna rijdt de motor in tegengestelde richting. In die tussentijd heeft de aanslag plaatsgevonden. Bij de politie kwam een anonieme tip binnen dat 'een Damien uit Lelystad' de aanslag gepleegd zou hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel