Zo moet het onderwijs op de mogelijke islamitische middelbare school in Almere eruitzien

ALMERE • Wo 30 augustus 2023 | 23:23 • Woensdag 30 augustus 2023 | 23:23

Een school met een onderwijsmethode die afwijkt van de huidige bestaande scholen in Nederland. Zo omschrijft Soner Atasoy de islamitische middelbare school die hij onder meer in Almere wil beginnen. Dagblad NRC schreef woensdag dat Atasoy aanvragen heeft ingediend om de school in zeven Nederlandse gemeenten op te richten. Atasoy is de voormalig directeur-bestuurder van het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Die school kwam er in 2017 na een jarenlange juridische strijd met de overheid.

De school, die in Almere Poort zou moeten komen, zou het Novum Saeculum Lyceum moeten gaan heten. Dat is Latijn voor 'De Nieuwe Generatie'. Op de website van het Novum Saeculum Lyceum zijn de eerste pagina's van het schoolplan te vinden, die een beeld geven hoe het onderwijs op de school eruit moet komen te zien. Het doel is om 'via een uniek onderwijsconcept een onafhankelijke en kwalitatieve generatie op te leiden.' Jongeren zullen worden onderwezen om nuttig te zijn voor de Nederlandse samenleving, terwijl ze hun eigen identiteit behouden. De islam wordt als inspiratiebron gebruikt.

Zorgeloos lesgeven
Op de school zal aan maximaal 20 leerlingen per klas lesgegeven worden. Docenten moeten zorgeloos hun werk kunnen uitvoeren en vrijgesteld zijn van 'moeilijke gesprekken met soms emotionele ouders en leerlingen'. Zo hoeven ze zich niet bezig te houden met mentortaken en administratie. 'De hoofdtaak van lesgeven moet niet verwateren.'

De school zegt open te staan voor iedereen. Leerlingen worden geacht zich te kleden naar de fatsoensnormen van een islamitische identiteit. Provocerende kleding is niet toegestaan. Dames worden geacht geen te strakke kleding te dragen en een hoofddoek is 'vanzelfsprekend'.

Haalbaarheid
Kwalitatiever en persoonlijker. Zo ziet Atasoy de nieuwe onderwijsmethode voor de islamitische middelbare school. Voor Atasoy is het nu belangrijk om genoeg handtekeningen van betrokken ouders te verzamelen. Als dat lukt, toetst de minister de aanvraag en beslist hij of zij volgend jaar of de school er vanaf 2026 bij mag komen.

Atasoy was onbereikbaar voor een verdere toelichting op de plannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel