Ondernemer: Faillissement dreigt door toedoen gemeente Dronten

DRONTEN • Vr 18 augustus 2023 | 13:39 • Vrijdag 18 augustus 2023 | 13:39

De eigenaren van een interieurwinkel in Dronten zeggen dat op korte termijn faillissement dreigt, door schuld van de gemeente. Doordat de gemeente in december vorig jaar in winkelcentrum SuyderSee de overkapping uit veiligheidsoverwegingen liet weghalen kregen verschillende ondernemers last van overtollig regenwater.

Omdat het regenwater niet meer kon worden afgevoerd door de dakgoten van de overkapping kwam het in de passage van het winkelcentrum terecht. Omdat daar geen adequate riolering ligt kan het water nergens heen. Het gevolg was dat verschillende winkels onder water liepen.

De net verbouwde interieurwinkel van Maarten en Sandra Korsmit zou in januari dit jaar opengaan maar door de waterschade ging dat niet door. Nu, maanden later, zitten ze voor anderhalve ton in de schulden omdat de kosten van de huur en gedane investeringen doorlopen.

"Het is heel erg, we zitten echt in hele grote problemen", vertelt eigenaar Sandra Korsmit. "Als er niet snel een schadebedrag wordt uitgekeerd moeten we de winkel sluiten voordat die is opengegaan."

Het wachten is op de verzekeraar van de gemeente om een schadebedrag uit te keren maar door getreuzel van ambtenaren op het gemeentehuis is een oplossing nog steeds niet in zicht. "De communicatie met de gemeente verliep de afgelopen maanden heel slecht. We kregen ambtenaren niet te spreken. Wanneer er dan eindelijk contact is komen er aanvullende vragen waar de gemeente zelf het antwoord op zou moeten weten. Zo werd ons gevraagd naar de naam van de ambtenaar van de afdeling beheer die hier was om samen met de aannemer te kijken of de overkapping moest worden weggehaald."

Ook zou deze ambtenaar de bezwaren van de aannemer hebben genegeerd. Die was namelijk van mening dat er wateroverlast zou ontstaan als de overkapping zou worden weggehaald. "Dat heeft de aannemer tegen mij gezegd", vertelt Maarten Korsmit. "De ambtenaar zou toen tegen de aannemer hebben gezegd dat als hij de overkapping niet zou weghalen de kosten van eventuele schade op hem zou worden verhaald."

Door alle problemen met de winkel raakte Maarten in een burn-out waardoor hij ook zijn werkzaamheden als interieurbouwer niet meer kon uitvoeren. Er werd de afgelopen maanden dus niets verdiend in de winkel en ook niets met zijn overige werkzaamheden.

Omdat de schadeafhandeling al maanden op zich laat wachten zijn alle reserves van Sandra en Maarten op. Zelfs de huur betalen gaat niet meer en dat gaat op korte termijn een probleem opleveren. "De verhuurder is heel ver met ons meegegaan maar geeft nu wel aan dat het stopt", aldus Maarten Korsmit.

De gemeente Dronten is om een reactie gevraagd maar is vooralsnog niet beschikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel