Inspectie uit zorgen over kwaliteit gezinshuis 't Pluspunt in Creil

NOORDOOSTPOLDER • Do 10 augustus 2023 | 14:45 • Donderdag 10 augustus 2023 | 14:45

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maakt zich zorgen over de kwaliteit en inhoudelijke sturing bij Gezinshuis 't Pluspunt in Creil. In een openbaar rapport uit de inspectie haar zorgen over onder meer onduidelijke regels en kwaliteit van de begeleiders.

'T Pluspunt is naar eigen zeggen een soort 'gezinshuis'. In gezinshuizen wonen kinderen en jongeren tot 21 jaar die uit huis zijn geplaatst. Op de website staat: "’t Pluspunt is er voor kinderen en volwassenen die om wat voor reden op zoek zijn naar een dagbesteding of een tijdelijke woonplek en een hulpvraag hebben."

De inspectie geeft in het rapport aan meerdere meldingen en signalen te hebben ontvangen over 't Pluspunt. Hoewel de meldingen allemaal zijn afgesloten of niet in behandeling zijn genomen, zag de inspectie genoeg reden om langs te gaan bij het gezinshuis in Creil. Op dat moment woonden er acht jongeren vast en twee jongeren logeerden af en toe.

Wat constateerde de inspectie?
Tijdens de bezoeken noteerde de inspecteurs dat veel van de aanwezige jongeren geen zwemdiploma hebben, iets dat niet bekend was bij de aanwezige begeleider. Verder zou een deel van de aanwezige werknemers (nog) niet de juiste papieren hebben voor de taken die uitgevoerd werden. Omdat het om kwetsbare jongeren gaat, die deskundige begeleiders nodig hebben, maakt de inspectie zich daar zorgen over.

Daarnaast zet de inspectie vraagtekens bij de leefomgeving van de jeugdigen. Het gezinshuis zou sober zijn ingericht en lijken meerdere slaapkamers 'kaal'. Ook was volgens de inspecteurs in één van de slaapkamers het matras te kort voor het bed, waarbij kussentjes de loze ruimte opvulden. Een van de jongeren noemt het in de gesprekken "niet mijn huis" maar een tijdelijk onderkomen.

Waren er ook positieve punten?
Toch schetsen de gevoerde gesprekken niet alleen een negatief beeld. Zo zou "de inspectie in verschillende gesprekken met begeleiders, en samenwerkingspartners gehoord hebben dat de bestuurder een groot hart heeft en dat zij zich ervoor inzet om kwetsbare jeugdigen een plek te bieden." Ook zou het team betrokken zijn bij de cliënten en zich inzetten voor de aanwezige jongeren.

'T Pluspunt geeft zelf in een reactie aan neutraal te staan tegenover het rapport. De woordvoerder van het gezinshuis zegt blij te zijn met de gekregen verbeterpunten. "Dit geeft ons een mooie kans om met het team dat écht voor de jeugdige wil werken, zo te verbeteren en de zorg te bieden die de kinderen echt nodig hebben." Zo gaat 't Pluspunt twee nieuwe gecertificeerde medewerkers aannemen om de kwaliteit te waarborgen en wordt er samen met twee andere partijen een duidelijke visie voor de woonvoorziening opgezet.

Wanneer moet het gezinshuis aan de normen voldoen?
Het gezinshuis heeft eind juli een verbeterplan ingeleverd bij de inspectie en heeft tot oktober om deze punten te verbeteren. Volgens de woordvoerder van 't Pluspunt zijn er voor die tijd nog twee voortgangsgesprekken met de inspectie om de kwaliteitsverbeteringen te bespreken. Als het gezinshuis in Creil in oktober nog steeds niet aan de norm voldoet heeft de inspectie meerdere mogelijkheden om in te grijpen, waaronder sluiting van 't Pluspunt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel