Almeerder (19) krijgt 10 jaar cel voor doodschieten Jiar Kakesouri

ALMERE • Di 1 augustus 2023 | 15:16 • Dinsdag 1 augustus 2023 | 15:16

Een 19-jarige Almeerder is dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot 10 jaar cel voor het doodschieten van de 25-jarige Jiar Kakesouri na een ruzie in Almere. Dat gebeurde in november aan de Hildo Kropstraat. Ook is de Almeerder veroordeeld voor verboden wapenbezit. De straf valt een jaar lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De Almeerder kreeg op 3 november ruzie met plaatsgenoot Kakesouri, nadat deze hem naar eigen zeggen mondeling uitdaagde. Het slachtoffer gaf de jongen een klap in het gezicht, waarna de Almeerder een omgebouwd, semi-automatisch alarmpistool trok, deze doorlaadde en het naar beneden richtte. Een omstander zei dat hij het pistool weg moest doen, en dat deed hij.

Het slachtoffer ging door met verbaal uitdagen en gaf de 19-jarige opnieuw een klap in het gezicht. Daarop trok de man opnieuw het pistool en schoot hij het 25-jarige slachtoffer vanaf een meter afstand door zijn hoofd. Het slachtoffer overleed een dag later. Na het fatale incident rende de 19-jarige weg en vluchtte naar België.

Zes dagen later werd hij in Utrecht aangehouden. De politie vroeg tijdens de zoektocht meerdere keren om hulp van burgers, via social media en het tv-programma Opsporing Verzocht.

Geen moord, wel doodslag én verboden wapenbezit
De 19-jarige man bekende dat hij het slachtoffer om het leven heeft gebracht. De rechtbank vond het dinsdag niet bewezen dat er sprake was van moord met een vooropgezet plan om het slachtoffer om het leven te brengen, maar heeft de Almeerder het slachtoffer wel opzettelijk van het leven beroofd.

Omdat hij eerst zijn wapen trok en doorlaadde, het vervolgens weer wegstopte, om het na de tweede klap weer te trekken en in de richting van het hoofd van het slachtoffer te schieten op zeer korte afstand, is de Almeerder volgens de rechtbank schuldig aan doodslag. Ook wordt hij veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Ook geen strafvermindering
Hoewel het slachtoffer zich tegenover de Almeerder intimiderend opstelde en agressief gedroeg, vindt de rechtbank dat geen reden voor strafvermindering. De rechtbank vind het juist strafverzwarend dat de Almeerder na de schietpartij enkel zijn eigenbelang voorop heeft gesteld. Hij had geen hulpdiensten gebeld, had zich niet gemeld bij de politie en vluchtte naar België. Daarom vond de rechtbank een gevangenisstraf van tien jaar, met aftrek van voorarrest passend.

Al meerdere keren in aanraking met justitie
De 19-jarige Almeerder bleek tijdens een eerdere zitting al een strafblad te hebben voor meerdere vergrijpen, waaronder openlijke geweldpleging. Daarvoor werd hij in 2020 door een kinderrechter veroordeeld.

Na zijn aanhouding is op zijn telefoon bewijs gevonden voor handel in softdrugs en medicijnen. Daarnaast zou hij ook een meisje van 17 jaar hebben aangeboden voor prostitutie. De advocaat van de verdachte benadrukte tijdens de eerdere zitting dat Kakesouri niets met de illegale praktijken van zijn cliënt te maken heeft. Dat werd later bevestigd door het Openbaar Ministerie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel