Almere City FC maakt zich klaar voor Eredivisie-avontuur: wat betekent de promotie voor de debutant?

ALMERE • Ma 24 juli 2023 | 18:18 • Maandag 24 juli 2023 | 18:18

Nu het feestgedruis na de promotie is verstomd, maakt Almere City FC zich klaar voor zijn eerste Eredivisie-avontuur. Maar wat betekent het eigenlijk dat de kersverse eredivisionist op het hoogste niveau gaat voetballen? En wat gaat er allemaal veranderen voor de Almeerse profs? We zetten alle zaken voor je op een rijtje.

Geld, geld en nog eens geld
Te beginnen bij de grootste verandering, namelijk geld en het beschikbare budget. Voetballen in de Eredivisie levert vanzelfsprekend veel meer geld op dan uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie, dus de jongste eredivisionist ziet zijn inkomsten komend seizoen flink toenemen. Zo groeit de algemene begroting van de club van 7,5 miljoen naar 11 miljoen euro. Ook het spelersbudget stijgt fors, van 2,5 miljoen naar 4 miljoen.

"We zullen nog steeds voorzichtig met het transferbudget omgaan."

— John Bes, algemeen directeur Almere City FC

Een belangrijke reden waardoor Almere City FC ruimer in zijn financiële jasje komt te zitten, is de flinke toename van de tv-gelden die de club in de Eredivisie gaat ontvangen. Kreeg City in de Keuken Kampioen Divisie een paar ton aan televisiegelden, daar kan het bij de entree in de Eredivisie direct op 2,2 miljoen euro aan mediagelden rekenen. Met dat bedrag staan de Almeerders overigens op plek achttien van de tv-ranglijst in de eredivisie.

Het Yanmar Stadion
Hoewel directeur John Bes dus over een groter budget beschikt, gaat een deel van dat geld direct alweer op aan het stadion. Er moet namelijk nog veel gebeuren om het sportpark Eredivisie-klaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan faciliteiten voor de VAR, uitgebreide camerasystemen en het installeren van doellijntechnologie. Daarnaast moet de Almeerse club ook rekening houden met de aanwezigheid van veel meer media. De NOS en ESPN willen bijvoorbeeld ieder een eigen commentaarplek.

En dat zijn alleen nog maar de uitbreidingen om het stadion 'Eredivisie-proof' te maken. Verder is de club ook aan het kijken naar een mogelijke uitbreiding van het aantal zitplaatsen in het stadion.

"Idealiter, als alles meezit, zouden hier volgend jaar 7.300 plekken beschikbaar zijn", zegt Bes. Hij geeft aan dat de club binnen een paar dagen meer duidelijkheid heeft over de toekomst van het Yanmar Stadion. City wil het stadion dus met nog 3.000 plekken uitbreiden.

Het Yanmar Stadion van Almere City FC is met 4501 stoeltjes trouwens niet het kleinste stadion van de Eredivisie. Die eer heeft de Rotterdamse voetbalclub Excelsior. Het Van Donge & De Roo Stadion, voorheen Stadion Woudestein, is met 4.400 plaatsen de kleinste van de competitie.

Gemeente
De promotie van Almere City betekent niet alleen een verandering voor de voetbalclub zelf, ook de gemeente heeft een forse takenlijst. Zo is de stad niet alleen verantwoordelijk voor de wegen en verkeersveiligheid, maar ook voor de veiligheid tijdens de wedstrijden. En daar ligt nog best een uitdaging volgens wethouder Maaike Veeningen.

"Het is vooral druk tijdens wedstrijddagen en we zien nu al dat er files ontstaan op onder meer de Marathonlaan." De wethouder hoopt met verkeersregelaars en het aanpassen van de verkeerslichten deze files te voorkomen, maar of het genoeg is valt nog te bezien.

Verkeer
Er komt namelijk geen ontsluitingsweg vanaf de Tussenring in Almere naar het stadion van Almere City FC. Dat zegt de provincie naar aanleiding van vragen van de partij SterkLokaalFlevoland. "De Tussenring is gecategoriseerd als een 'regionale stroomweg', een autoweg. In het kader van verkeersveiligheid en doorstroming wordt daarom geen reguliere directe ontsluiting naar het parkeerterrein gefaciliteerd", zo staat er in de beantwoording. Fans van City FC blijven dus afhankelijk van de enige mogelijke toegangsweg. De gemeente en City roepen alle thuisfans dan ook op om zo veel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.

City FC gaat, samen met de gemeente Almere en vervoerder Keolis, 500 gratis ov-kaarten weggeven aan Almeerse supporters. Verder zet Keolis extra bussen in op wedstrijddagen om het openbaar vervoer zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Politie
Ook moet de gemeente extra politie inzetten tijdens wedstrijden. Voetbalteams uit de Eredivisie nemen namelijk veel meer fans mee dan ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie. En die veroorzaken ook nog eens vaker ongeregeldheden. Hiervoor moet de gemeente onder meer het commandocentrum in het stadion uitbreiden en een extra vertrekroute voor uit-supporters maken. De lijst is dus nog lang, en de eerste wedstrijd van City staat al voor 13 augustus in de agenda.

E-sporters
En dan hebben we het alleen nog maar over verandering op en rond het stadion. Maar ook naast het veld staat er veel te gebeuren. Of eigenlijk: het digitale veld. Almere City moet namelijk van de FIFA, naast de Almeerse profs, ook drie digitale voetballers in dienst nemen. Die strijden dan met zogenoemde E-sporters van andere teams om de digitale prijzen.

Supporters
En dan moeten we nog even kijken naar de supporters natuurlijk. Want daar gaat ook veel veranderen. Alle seizoenkaarten zijn namelijk al verkocht en opeens komen de de fans van 'Ally' oog-in-oog met de aanhang van de grotere clubs. Michael is al jaren fan van City en ziet dat er nu al veel verandert voor de supporters. "Je merkt echt dat de hele stad begint mee te leven. Vroeger was het echt wat meer 'wij tegen de rest van Nederland' maar nu doen we mee met de grote clubs. En dat is ook goed voor de hele stad."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel