Nieuwe vangmethode moet kreeftenplaag terugdringen
Waterschap Zuiderzeeland experimenteert met een nieuwe kreeftenval. Die val moet het aantal Amerikaanse rivierkreeften in Dronten zover terug brengen dat er weer waterplanten gaan groeien.
"In dit water zouden best 100.000 kreeften kunnen leven", schat Martijn Hokken van Waterschap Zuiderzeeland de kreeftenpopulatie in Dronten. Hij zegt dan ook dat er sprake is van een kreeftenplaag. Die kreeften eten veel onderwaterplanten op en ze maken het water troebel door het woelen in de bodem en oevers. Beide dingen vergroten de kans op blauwalg.
Kreeftenval
Genoeg reden om de kreeft te bestrijden. Het waterschap heeft daarom Waardenburg Ecology ingeschakeld om te onderzoeken of de kreeftenpopulatie kan worden teruggedrongen. Dat bedrijf heeft een kreeftenval ontwikkeld in de vorm van een piramide. Uit de val kunnen andere dieren wel ontsnappen, maar kreeften niet. Die zwemmen namelijk achteruit en kunnen daardoor de uitgang niet zien.
Joost Bergsma van Waardenburg Ecology legt uit hoe de vallen werken.
In de sloten van woonwijk De Munten zijn 24 van deze kreeftenvallen geplaatst. Sommige vallen lokken de kreeften met voer, terwijl andere vallen holletjes nabootsen waar de kreeften in kunnen kruipen. In beide gevallen vallen de kreeften vervolgens in de kreeftenval.
Opvangbakken
De kreeftenvallen zijn aangesloten op grote opvangbakken. De gevangen kreeften worden geteld en overgedragen aan een beroepsvisser, die de dieren op de markt mag brengen voor consumptie. Er wordt ook een opvangbak getest zonder deksel, die dienstdoet als een soort voederhuis voor watervogels. Op deze manier kan de kreeftenpopulatie op een natuurlijke manier afnemen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in afgesloten sloten om te voorkomen dat de dieren zich verspreiden naar andere watergebieden. De proef is in juni gestart en Bergsma is positief over de eerste resultaten, waarbij zelfs de kleinste kreeften in de bakken belanden.
Ingrijpen is nodig
Martijn Hokken van Waterschap Zuiderzeeland benadrukt dat er dringend moet worden ingegrepen in de kreeftenpopulatie, omdat de situatie alarmerend is. In woonwijk De Gilden laat hij een locatie zien waar alle planten zijn verdwenen. Het water is troebel en er zijn borden geplaatst om te waarschuwen voor de aanwezigheid van blauwalg.
Hokken hoopt dat de proef van Waardenburg Ecology succesvol zal zijn, zodat de vallen ook in De Gilden kunnen worden geplaatst en nieuwe waterplanten kunnen worden geïntroduceerd. Hij wijst er echter op dat de huidige inrichting van de wijk, met steile oevers, in het voordeel werkt van de rivierkreeft. Daarom moeten volgens hem de oevers veranderd worden, waarbij een natuurlijk verloop met geleidelijk dieper wordend water de voorkeur heeft.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in Dronten tot eind dit jaar.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...