Amerikaanse rivierkreeft zorgt voor blauwalg in Dronten

DRONTEN • Zo 16 juli 2023 | 11:45 • Zondag 16 juli 2023 | 11:45

De Amerikaanse rivierkreeft blijkt de oorzaak te zijn van de aanwezigheid van blauwalg in Dronten-West. Dat heeft een bioloog vastgesteld, meldt Waterschap Zuiderzeeland. Om het probleem te verhelpen worden de dieren in het water langs het Krabbelaarspad gevangen.

Volgens het waterschap zorgt de rivierkreeft voor blauwalg omdat hij over de bodem scharrelt, in de waterkant graaft en waterplanten eet. Daardoor wordt het water troebel en gevoelig voor de zogenoemde 'cyanobacterie', is de conclusie. De alg zit sinds eind juni in het water langs het Krabbelaarspad.

Het vangen gebeurt met een innovatieve vangstmethode van een adviesbureau uit het Gelderse Culemborg. Daarvoor zijn vangkooien in het water ter hoogte van het speeleiland gelegd. Volgens het waterschap wordt deze bestrijdingsmanier voor het eerst in praktijk gebracht.

Waterschap had al een vermoeden
Blauwalg is al langer een probleem in Dronten-West. Drie jaar geleden werd onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van de bacterie in het water bij het Krabbelaarspad. Toen werd al vermoed dat de rivierkreeft op die plek een rol speelt bij het ontstaan van blauwalg.

Het water in Dronten-West is geen officiële zwemlocatie maar honden kunnen er wel in zwemmen. Dat kan gevaarlijk zijn omdat de alg bij zowel mens als dier voor klachten kan zorgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel