Onderzoek naar mysterieus verschil in waterpoelen

DRONTEN • Di 13 oktober 2020 | 19:25 • Dinsdag 13 oktober 2020 | 19:25

Waterschap Zuiderzeeland en Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten doen onderzoek naar het verschil in waterkwaliteit en de visstand in twee poelen in Dronten. Eén poel ligt in de wijk De Gilden, de andere in de wijk De Munten. De ene waterpoel is helder met veel planten maar daar is weinig vis. De andere poel is troebel, met weinig planten en veel vis.

Voor het onderzoek worden vissen gevangen. Johan Govers, voorzitter van de hengelsportvereniging: "We zijn erg benieuwd hoeveel soorten vis hier zwemmen want een teveel kan vertroebeling veroorzaken. En door de vertroebeling kunnen ze hier last krijgen van blauwalg." In de netten vinden ze verschillende vissen, maar ook rivierkreeften. Die zouden de boosdoeners kunnen zijn. "Daar hebben we hier ook last van," zegt Govers. "Ze hebben er dinsdagochtend al vier gevangen. Het gaat om de Amerikaanse rivierkreeft, een exoot."

De onevenwichtige visstand kan ook komen doordat het water voedselrijk is maar er kan nog meer aan de hand zijn. "Er is misschien ook sprake van illegale visuitzet," zegt Martijn Hokken van het Waterschap Zuiderzeeland. Mensen die de natuur een handje willen helpen en omzetten naar hun eigen behoefte. "Als je een snoek-aanhanger bent of een karper-aanhanger dan pak je soms wel de vrijheid om je omgeving te beïnvloeden en dus tot uitzetting over te gaan. Dat gebeurt helaas", aldus Hokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel