Waterschap: tarieven belastingen komende jaren fors omhoog

FLEVOLAND • Wo 12 juli 2023 | 6:04 • Woensdag 12 juli 2023 | 6:04

De zuiverings- en verontreinigingsheffing van het Waterschap Zuiderzeeland gaan de komende jaren fors omhoog. Dat verwacht het college van Dijkgraaf en Heemraden.

In een vooruitblik voor de komende jaren valt te lezen dat bijvoorbeeld een eenpersoonshuishouden met een eigen woning in vier jaar tijd 31 procent meer gaat betalen. Als dat huishouden bijvoorbeeld een woning met een waarde heeft van 282.000 euro gaat het tarief van bijna 259 euro nu, naar bijna 338 euro. Volgens heemraad Tom Vereijken van het waterschap is een forse stijging onvermijdelijk. "Dat komt omdat de kosten enorm zijn gestegen. We zijn één van de grootste energieverbruikers in Flevoland. Daarnaast hebben we ook veel grondstoffen nodig voor de zuivering van het afvalwater. Ook maken we veel gebruik van diensten van aannemers. En vooral ook die kosten zijn flink gestegen."

Het zijn extra kosten die rechtsreeks worden doorberekend aan de burger. Want bij het waterschap zelf valt volgens Vereijken niets meer te bezuinigen. "We varen al heel scherp aan de wind. We maken niet meer kosten dan echt nodig zijn. Dat doen we al jaren niet." Op de waterzuivering kan ook niet worden bezuinigd. Vereijken: "Op dit moment voldoen we aan de Europese normen en daaraan blijven we ook voldoen. We gaan niet minder kwaliteit accepteren, dat werkt niet zo."

Unaniem stemden de leden van de Algemene Vergadering in met de zogeheten kadernota 2024-2027 die vooruitblikt op de komende jaren. In oktober wordt de definitieve begroting voor 2024 vastgesteld. Heemraad Vereijken verwacht dat het tarief voor burgers in dat jaar onder de tien procent blijft, maar in de jaren erna zal die verder stijgen, verwacht hij.

In de onderstaande afbeelding is de stijging van de tarieven te zien. In het rekenvoorbeeld is Waterschap Zuiderzeeland bij de koopwoning uitgegaan van een woningwaarde van 282.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel