Wethouder Bosch betreurt situatie jeugdzorg: "Kunnen jongeren niet op 18e op straat zetten, maar is wel gebeurd"

ALMERE • Ma 22 mei 2023 | 19:40 • Maandag 22 mei 2023 | 19:40

Volgens wethouder Roelie Bosch zijn er inderdaad fouten gemaakt met de huisvesting van jongeren na jeugdhulp. Meerdere jongeren die door jeugdzorg in Almere zijn opgevangen, voelen zich in de steek gelaten en niet gehoord na de opvang. De wethouder geeft aan de verhalen te herkennen en betreurt de gang van zaken.

"Ik snap dat deze jongeren zich in de steek gelaten voelen. Het kan niet zo zijn dat ze op hun 18e verjaardag de deur uitgezet worden. En dat is nu wel gebeurd", verklaart Bosch, die aan geeft te balen van de situatie. "We hebben voorrangsregels voor deze groep maar dat blijkt niet altijd goed te werken. Nu vallen de jongeren tussen wal en schip en daar moeten we echt meer aan doen."

Als jongeren in jeugdhulp terecht komen, kunnen ze daar tot hun achttiende verjaardag worden opgevangen. Daarna wordt verwacht dat deze jongeren op zichzelf gaan wonen of naar beschermd wonen vertrekken. Maar door lange wachtrijen voor sociale huurwoningen, is het plaatsen van deze 18-plussers lastig. Zo hebben Shareely (22) en Shaquille (21) nog altijd moeite met het vinden van een woning.

Pas volgend jaar grote verbeteringen
Volgens Bosch is het een lastige opgave om alle jongeren van een huis te voorzien. De gemeente heeft daarom, in samenwerking met wethouder Froukje de Jonge, een werkgroep opgericht die zich gaat bezighouden met dit probleem. Zo kunnen ze beter kijken naar welke hulp de 18-plussers nodig hebben om een woning te vinden. "Ook hebben we nieuwe contracten afgesloten met de jeugdzorgaanbieders. Vanaf volgend jaar gaan we veel meer focussen op de persoonlijke aandacht en de thuissituatie van de jongeren."

De wethouder blijft in gesprek met Shareely, Shaquille en andere gedupeerden over de problemen. Verder gaan de jongeren ook meekijken naar de aanbestedingen van de jeugdzorg. Bosch hoopt zo de problemen in de toekomst op te lossen en voor te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel