Historie van het eiland Urk centraal in route langs voormalige kustlijn

URK • Ma 4 oktober 2021 | 6:02 • Maandag 4 oktober 2021 | 6:02

Op Urk is een drie kilometer lange wandel- en fietsroute aangelegd. De route markeert de kustlijn van het voormalige eiland, zoals het vroeger in de Zuiderzee lag. Een deel van de wandelroute wordt omlijnd door paalschermen. Dat is de oorspronkelijke zeewering, die op verschillende plekken is nagebouwd. De route wordt zaterdag tijdens de 'Dag van de Urker Geschiedenis' officieel geopend.

Langs de route, genaamd 'Rondje Eiland Urk', zijn tien panelen geplaatst. Daarop is historische informatie te vinden over het oude eiland Urk. Dat is belangrijk, volgens projectleider Arthur Ernste, omdat er nooit veel aandacht is geweest voor die historie. "Er is altijd gefocust op de toekomst, op overleven en op ontwikkelen. Nu is het een mooi moment om ook aandacht te geven aan de historie", aldus Ernste.

Het startpunt van het rondje Urk is bij het kunstwerk van de ijsvlet aan de Klifweg

Historische informatie
Bij het startpunt van de route kom je te weten hoe de contouren van het eiland zijn ontstaan. Even verderop vind je informatie over één van de oudste sloten van Urk en leer je dat daar vroeger een windmolen van Amerikaans model stond, die water afvoerde van het drassige gedeelte van het eiland naar de Zuiderzee. Infopunt vier vertelt het verhaal van 'De Reede'. Dat is de plek waar tot ongeveer 1805 de schepen lagen afgemeerd, in de luwte van het eiland. De haven van Urk is namelijk pas later in verschillende fases aangelegd.

De route volgt de contouren van het eiland zoals het vroeger in de Zuiderzee lag (Foto: NIMH)

Discussie over beeldhouwwerk van Urker stelletje
Tijdens de wandeling kom je ook kunstwerken tegen. En bij het meest noordelijke punt van het eiland - waar vroeger een lange zandbank genaamd 'De Staart' lag - kun je een kunstwerk van een zeehond tegenkomen. Op deze zandbank lagen honderden jaren lang zeehonden te zonnen. Iets eerder zie je al een beeldhouwwerk van een Urker stelletje in klederdracht, uitgehakt uit een boom.

De route rondom het eiland Urk was één van de weinige mogelijkheden tot vertier en ontspanning op Urk. Ook jonge stelletjes zochten de relatieve privacy op van het grasland verderop het eiland. Dat heette 'om het Top gaan'.

Daarom is bij deze locatie het beeldhouwwerk van een wandelend stelletje gesitueerd. Maar niet iedereen vond dat het beeld historisch juist was, vertelt Ernste. "Als het op klederdracht aankomt, zijn er heel veel mensen die heel veel kennis hebben, maar ook weer allemaal hun eigen zienswijze en perspectieven." Zo zouden de mouwen van de jurk langer moeten en de rok korter. Daar is behoorlijk wat om te doen geweest. Maar het beeld blijft nu zoals het is.

QR-codes
Verrassend is verder infopunt zeven. Want waar iedereen bij de naam Urk meteen aan vissers denkt, waren er vroeger op het eiland ook verschillende boeren. Die werden ook wel 'Landers' genoemd. Zo kom je tijdens deze nieuwe wandel- en fietsroute heel wat te weten. Op de tien panelen zijn ook QR-codes te vinden. Door die te scannen, kun je in de toekomst nog meer achtergrondinformatie krijgen. Op dit moment werken de codes nog niet, maar binnenkort moet dat wel het geval zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel