'Mercatus sloopt 82 huurwoningen in Emmeloord'

EMMELOORD • Ma 27 februari 2023 | 22:29 • Maandag 27 februari 2023 | 22:29

Van de ruim 88 huurwoningen aan de Rietstraat en de Zeebiesstraat in Emmeloord worden er 82 gesloopt. Dat heeft woningcorporatie Mercatus het buurtcomité Riet-Zeebiesstraat laten weten tijdens een informatieavond voor de buurt.

Volgens Marion Bod van het comité waren veel huurders geraakt door de presentatie. "Voor veel bewoners verliep de avond emotioneel omdat zij moesten aanhoren dat Mercatus nu toch haar sloopplannen doorzet en definitief lijkt te kiezen voor nieuwbouw." Huurders zaten zo'n anderhalf jaar in onzekerheid nadat Mercatus liet weten dat de huizen vrijwel zeker gesloopt zouden worden. De woningcorporatie liet in 2021 weten dat de huizen het einde van hun levensduur hadden bereikt.

Comité: 'Huurbevriezing en mogelijk ander energielabel'
Mercatus zou op de bijeenkomst twee toezeggingen hebben gedaan aan de huurders. Zo zouden de huren uiterlijk vanaf 1 juli worden bevroren. Daartoe riep de SP in Noordoostpolder vorig jaar op vanwege de onzekerheid over sloop of renovatie. Ook zou zijn toegezegd dat de energielabels steekproefsgewijs opnieuw worden vastgesteld. Het energielabel weegt mee in het bepalen van de huurprijs. Volgens het comité valt het keurmerk nu te positief uit waardoor mogelijk te veel huur is betaald.

Huurders aan de Riet- en Zeebiesstraat vroegen Mercatus in december om duidelijkheid. Ze zamelden in beide straten handtekeningen in, die ze hebben aangeboden aan de woningcorporatie. Mercatus zegde vorig jaar al toe bij nieuwbouw te zorgen voor een vervangende huurwoning. Ook is er een terugkeergarantie. Volgens de gemeente Noordoostpolder heeft de woningcorporatie beloofd dat de nieuwe huizen onder de huurtoeslaggrens blijven. Wat er met de koopwoningen in de straten moet gebeuren is nog niet duidelijk. Mercatus was nog niet bereikbaar voor commentaar.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat er 103 huurwoningen gesloopt zouden worden. Dat was gebaseerd op een tekst van het buurtcomité. Na een reactie van woningcorporatie Mercatus blijkt dat het om de sloop van 82 huurhuizen gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel