Sloop oudste woningen Emmeloord staat nog niet vast

EMMELOORD • Za 25 juni 2022 | 19:20 • Zaterdag 25 juni 2022 | 19:20

De sloop van de woningen aan de Rietstraat en Zeebiesstraat in Emmeloord is nog geen uitgemaakte zaak. Dat laat het gemeentebestuur van Noordoostpolder weten in reactie op vragen van D66. De woningen in beide straten behoren tot de oudste huizen van Emmeloord. Burgemeester en wethouders zeggen nog te moeten besluiten of ze een sloopvergunning afgeven. Ook moet er nog een herstructureringsplan worden gemaakt.

Volgens het gemeentebestuur is 'in de media' het beeld ontstaan dat al zeker is dat de huizen aan de Rietstraat en Zeebiesstraat worden gesloopt. De projectleider liet begin juni weten dat slopen voor 90 procent zeker is. Maar volgens de gemeente is het proces nog in de analysefase.

Gunstiger energielabel
Woningcorporatie Mercatus is eigenaar van de meeste huizen in deze straten en is voorstander van nieuwbouw. Dit omdat nieuwe woningen een gunstiger energielabel zullen krijgen. De nieuwe woningen zullen in opdracht van Mercatus worden gebouwd. De woningcorporatie heeft de gemeente beloofd dat de huren van de nieuwe huizen onder de huurtoeslaggrens blijven.

D66 stelde vragen, omdat de partij de indruk had dat niet alle omwonenden hebben kunnen meepraten over de toekomst van hun buurt. Dat bestrijdt het gemeentebestuur. "Er is wel degelijk een goede relatie met alle inwoners en ook met groepen buiten de direct betrokkenen. Ook is er speciale aandacht voor bewoners met een anderstalige achtergrond, om er zeker van te zijn dat ook zij de informatie begrijpen." Bij elke nieuwe fase zegt de gemeente te bekijken of het meepraten verloopt zoals het moet en of het nog beter kan.

"Wel gekeken naar historische waarde"
Burgemeester en wethouders erkennen dat de gemeente en woningcorporatie Mercatus veel hebben gelet op de behoeften van deze tijd. Ook de kosten spelen een rol. Toch zegt het college dat er ook overleg is geweest over de historische waarde van de Rietstraat en Zeebiesstraat.

Daarbij is ook de stichting Het Oversticht uit Zwolle betrokken geweest. Deze stichting verzorgt adviezen op het gebied van monumenten, erfgoed en cultuurhistorie. Het Oversticht heeft uitgangspunten opgesteld die bij renovatie gehandhaafd moeten blijven en in nieuwbouwhuizen zouden moeten terugkeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel