Buurtbewoners Boswijk wanhoop nabij na vijftien dode katten

LELYSTAD • Do 23 februari 2023 | 16:57 • Donderdag 23 februari 2023 | 16:57

Inwoners van de Boswijk in Lelystad zeggen zeker te weten dat er een kattenbeul actief is in de buurt. In de wijk verdwijnen de laatste tijd veel katten, waarvan de meeste dood worden teruggevonden in het Gelderse Diep.

"Mijn kat is ook vermoord", zegt een emotionele Henk Timmerman. Drie weken geleden werd zijn huisdier dood aangetroffen. Woensdag zijn opnieuw twee dieren dood gevonden en donderdagochtend had een buurtbewoner aangegeven een kat te missen.

Ludo de Rooij heeft zijn kat ook dood teruggevonden in het Gelderse Diep en is de wanhoop nabij. "Vijftien katten in een jaar tijd." Volgens Timmerman kan het dan ook geen toeval meer zijn. “Het vermoeden dat er opzet in het spel is dat is geen vermoeden meer. Dat weten we gewoon zeker nu".

Kattenhater
Vorig jaar april werden voor het eerst dode huisdieren gevonden in het water langs de woonwijk. De politie gaf destijds aan er rekening mee te houden dat er een kattenhater actief zou zijn. Dat vermoeden werd versterkt door de vondst van kattenvoer waarin glas zat vermengd. Dat werd aangetroffen langs de waterkant. Wijkagent Jurion Veenstra liet toen weten dat er ook een kat met gebroken ribben was gevonden.

Geen bewijs
De wijkagent geeft nu aan dat ondanks het hoge aantal verdronken dieren, niet blijkt dat de katten verdrinken door menselijk toedoen. De omwonenden vinden het verwonderlijk dat de vele verdrinkingen niet voldoende bewijs zijn. Ook balen zij van de nieuwe beschoeiing langs het Gelderse Diep. Daardoor is het voor de katten niet mogelijk om uit het water te klimmen. Na een gesprek met omwonenden heeft de gemeente aangegeven dat er op korte termijn aanpassingen zullen komen, maar dat gaat de omwonenden niet snel genoeg. Zij durven hun katten niet meer buiten te laten.

Hulp van bedrijfsleven
De Rooij doet een oproep aan het bedrijfsleven in Lelystad. "Wellicht kunnen zij met een oplossing komen op hele korte termijn zodat dieren zichzelf kunnen redden in het water, zodat in elk geval geen katten meer verdrinken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel