Eisen van 5 en 4 jaar cel voor hoofdverdachten in zaak rond vals geld

ALMERE • Wo 25 januari 2023 | 20:11 • Woensdag 25 januari 2023 | 20:11

Tegen zes Almeerders die op grote schaal bankbiljetten zouden hebben nagemaakt, zijn woensdag celstraffen geëist tussen de één en vijf jaar. Volgens de officier van justitie vervalsten zij in 2020 en 2021 zo’n 20.000 biljetten en verkochten ze die. Dat zou ruim 6 ton aan schade hebben veroorzaakt. De biljetten kwamen in heel Europa terecht.

Twee Almeerders van 22 en 21 jaar oud, kregen de hoogste strafeisen te horen. Tegen hen werd vijf jaar cel geëist. De officier denkt dat zij samen met een 27-jarige Almeerder de regie hadden over alles. Tegen die laatste werd vier jaar cel geëist, ook al zegt hij amper wat met de zaak te maken te hebben. "Ik heb alleen nepgeld bewaard voor ze."

De 22-jarige hoofdverdachte bekende ter zitting dat hij alles heeft opgezet. "Ik was mijn baan kwijt door corona en ik verveelde me. Ik had ook geld nodig." Hij kreeg van iemand een handleiding over het vervalsen van geld, bestelde onder meer ivoorwit papier, inktjetprinters op Marktplaats.nl en hologrammen uit China.

"Geld namaken is kinderspel"
De biljetten maakte hij samen met de 21-jarige andere hoofdverdachte, die dat zelf ook bekende in de rechtszaal. Over de andere betrokkenen wilde hij niks zeggen. Hij ziet zichzelf ook niet als leider van de club. "We deden het samen. En geld namaken is echt kinderspel als je het eenmaal begrijpt. Dat kan iedereen."

Een 24-jarige man uit Almere moet voor zijn aandeel 3 jaar de cel in, vindt de aanklager. En een 22-jarige verdachte hangt anderhalf jaar jeugdcel boven het hoofd inclusief een contactverbod van twee jaar met de medeverdachten. Beide heren ontkenden woensdag betrokken te zijn geweest bij de zaak.

De 40-jarige Almeerder die zijn schuur beschikbaar stelde voor de productie hoorde een jaar cel eisen. En een vrouw (31) uit Velsen-Noord zes maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur, voor het beschikbaar stellen van een kamer in haar toenmalige woning in IJmuiden. Zij vertelden de rechters niet te hebben geweten dat hun ruimtes werden gebruikt voor de productie van geld. Dinsdag werden er al 10 en 5 maanden (jeugd)cel geëist tegen twee andere betrokkenen van 22 en 17 jaar oud.

DHL Servicepunt
De zaak kwam in februari 2021 aan het rollen, toen er bijna 300 valse biljetten van 50 euro werden gevonden in een pakket dat bij een DHL Servicepoint bij de Scapino in Almere was aangeboden. De afzender van het pakket zorgde ervoor dat er negen verdachten in beeld kwamen. Dat leidde op 21 november 2021 tot een grote politieactie, waarbij acht woningen in Almere werden binnengevallen en doorzocht.

"Hoe kun je snel rijk worden, moeten deze negen hebben gedacht", zei de officier woensdag. "En daar wilden ze niet eerlijk voor werken." Zij had geen goed woord over voor de verdachten, die volgens haar de biljetten verhandelden via Telegram onder de gebruikersnamen 'Fake money supplier' en 'Mister nepgeld'. "Heel veel mensen zijn hier de dupe van geworden, omdat ze door de valse biljetten van deze groep echt geld misliepen. Hun geld kwam in ruim twintig Europese landen terecht."

Bij enkele verdachten werden ook wapens gevonden, zoals een pistool en een stroomstootwapen. "Zeer verontrustend", vindt de officier. "Dit valt echt onder de categorie zware criminaliteit."

Winst terughalen
Dinsdag was de eerste van in totaal drie zittingsdagen rond deze zaak. Toen kwamen drie verdachten aan het woord. Woensdag was de rest aan de beurt. Dinsdag staat er nog een laatste dag gepland. Dan komen er een paar pleidooien van advocaten aan bod en zal de officier proberen om de criminele winsten van vier verdachten terug te vorderen. Dat gaat in totaal om 205.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel