Internetfraudeur krijgt kortere celstraf en kan met ICT-studie beginnen
Een 22-jarige Almeerder is in zijn hoger beroep veroordeeld tot 34 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De Almeerder heeft ruim 40.000 euro buitgemaakt via phishing. Doordat hij al een tijd in voorarrest heeft gezeten, komt hij in september vrij. Hij kan dan aan een ICT-opleiding beginnen. Dat is zijn grote wens.
Afgelopen november zweeg de Almeerder bij de rechtbank in Lelystad over de cybercrime. Dat kwam hem duur te staan. Hij moest drie jaar de cel in. De man ging in hoger beroep. Twee weken geleden, tijdens de behandeling van de zaak bij het gerechtshof in Leeuwarden, bekende hij alsnog de plunderingen. Volgens hem was het leeghalen van bankrekeningen 'stoerdoenerij' en wilde hij met het geld lopen pronken. Van de buit had hij online spullen gekocht.
'Uitgekookt en geraffineerd'
De Almeerder verstuurde tussen augustus 2020 en januari 2021 e-mails en sms-berichten met een nep-betaallink naar 200.000 adressen. De link leidde naar nagemaakte sites van verschillende banken. Veertien personen trapten in de truc. Zij verkeerden in de veronderstelling dat ze gegevens invulden voor een betaling aan Woningnet of PostNL. Het geld kwam binnen op rekeningen van katvangers. De 22-jarige had volgens eigen zeggen zowel de lijst met duizenden adressen als katvangers gevonden op Telegram, een app die werkt met versleutelde en zelfvernietigende berichten. Het gerechtshof in Leeuwarden spreekt van een 'uitgekookte en geraffineerde werkwijze'. Zo had de Almeerder voor zijn operatie professionele software gebruikt.
ICT-opleiding
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in november bij de rechtbank drie jaar (36 maanden) cel. Eén jaar zou dan voorwaardelijk moeten zijn. De aanklager verlaagde in hoger beroep de strafeis naar 34 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat de Almeerder zijn fout inziet en spijt heeft betuigd, weegt volgens het OM mee in het besluit.
De ING-bank heeft geld overgemaakt naar de veertien gedupeerden en diende bij het hof een schadeclaim in van 27.000 euro. De Almeerder moet die van het hof betalen. De man denkt dat met een baan in de informatica te kunnen doen, zo zei hij twee weken geleden. Daarom wil hij in september aan een ICT-opleiding beginnen. "Er is veel vraag naar ICT'ers. Ik denk dat het wel iets voor mij is." Het voorwaardelijke deel van zijn celstraf gaat gepaard met reclasseringstoezicht en de man moet een gedragsbehandeling ondergaan.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Oprukkende bosrank verstikt bomen in Almere: 'Honderden dreigen te sneuvelen'
ALMERE • Ma 24 februari • Maandag 24 februariForum voor Democratie (FvD) in Almere maakt zich zorgen over de opmars van de bosrank. Deze snelgroeiende klimplant verstikt bomen en struiken en trekt ze uiteindelijk naar beneden. De plant veroorzaakt...
-
Sportcentrum gaat dagdeel dicht voor herstel van stroomvoorziening
LELYSTAD • Ma 24 februari • Maandag 24 februariSportcentrum De Koploper in Lelystad is woensdag een deel van de dag gesloten vanwege het herstel van de stroomvoorziening. Het gebouw draaide de afgelopen weken op een noodaggregaat na een brand in een...
-
Brand in woning Lelystad aangestoken, bewoners enorm geschrokken
LELYSTAD • Ma 24 februari • Maandag 24 februariEen woningbrand die afgelopen weekend voor flinke schade zorgde in de Lelystadse Boswijk, is aangestoken. Dat laat de politie weten. Er is nog niemand aangehouden. De bewoners zijn enorm geschrokken en...