Almeerder bekent phishing, maar wil kortere celstraf vanwege ICT-opleiding
Een man van 22 jaar uit Almere geeft toe dat hij via grootschalige phishing ruim 40.000 euro van bankrekeningen heeft gestolen. De rechtbank veroordeelde hem tot een celstraf van drie jaar. De man vroeg woensdag in hoger beroep om een korter verblijf in de gevangenis, zodat hij in september met een ICT-opleiding kan beginnen: "Ik ben wel handig met computers."
De Almeerder zweeg afgelopen november voor de rechtbank in Lelystad. Dat moest van zijn toenmalige advocaat, zei hij bij het Gerechtshof in Leeuwarden. "Ik wilde mijn verhaal wel doen, maar hij vond het verstandiger om niks te zeggen." De rechtbank heeft hem terecht veroordeeld, aldus de 22-jarige. "Het was stoerdoenerij. Een makkelijke manier om wat meer geld te hebben."
Geregeld via Telegram
Hij verstuurde vanaf augustus 2020 e-mails met een nep-betaallink naar 200.000 adressen. De link leidde naar een nagemaakte bankomgeving. Veel mensen doorzagen de truc, maar bij veertien personen had hij beet. De slachtoffers dachten dat ze gegevens aan het invoeren waren voor een betaling aan Woningnet (verlenging inschrijving) of PostNL (betaling verzendkosten). De man had ook katvangers geronseld, personen op wiens bankrekening de bedragen binnenkwamen. "Via-via geregeld op Telegram. Ik had een bericht geplaatst in een groep."
Hij sprak op de berichtendienst - die werkt met versleutelde en zelfvernietigende berichten - met de katvangers af dat zij de helft van het geld naar hem moesten overmaken. De andere helft konden ze houden. Hard waren deze deals echter niet. "Het was stom, blind vertrouwen." Een naïeve aanpak voor iemand die "zo'n berekende operatie heeft opgezet", reageerde het Hof.
'Enorme organisatie'
"Ik was in coronatijd aan het scrollen op Telegram en kwam daar in contact met iemand die zulke dingen deed." Zo begon het volgens de Almeerder allemaal in 2020. "Hij heeft dingen naar mij gestuurd, hoe ik te werk moest gaan." Ook de e-mailadressen kwamen van deze persoon, aldus de 22-jarige. Hij noemt Telegram een "online marktplein" waar groepen met duizenden anonieme leden zijn: "Ik kende er niemand."
De man was tussen augustus 2020 en januari 2021 actief. "Het moet een behoorlijke klus zijn geweest", aldus de voorzitter van het Gerechtshof. "Een enorme organisatie, met stress en snel moeten handelen. Best wel indrukwekkend voor iemand die een MBO-opleiding probeert af te maken." Het Hof hield de man een aantal slachtofferverklaringen voor. Zijn praktijken blijken veel impact te hebben gehad: "Ik heb in de gevangenis nagedacht en besef nu wat ik die mensen heb aangedaan", aldus de Almeerder.
ICT-opleiding
ING heeft geld overgemaakt naar de gedupeerden en wil dat de plunderaar een schadevergoeding van 27-duizend euro betaalt aan de bank. Het buitgemaakte geld is foetsie, beweert de Almeerder: "Opgemaakt aan domme dingen." Hij wil het geld gaan terugbetalen. Een baan in de computerbranche zou volgens hem daarbij helpen. In september wil hij met een ICT-opleiding beginnen. "Er is veel vraag naar ICT'ers. Ik denk dat het wel iets voor mij is."
Het OM eiste bij de rechtbank een celstraf van drie jaar (36 maanden), waarvan een jaar voorwaardelijk. De aanklager verlaagde de eis woensdag naar 34 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. De voorwaarden zijn onder meer reclasseringstoezicht en een gedragsbehandeling. De man heeft meerdere veroordelingen op zijn strafblad staan, waaronder winkeldiefstal, fietsendiefstal en mishandeling. Dat de Almeerder inziet dat hij fout zat, weegt mee voor de advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep).
Hartproblemen
Gezien de tijd die de Almeerder in voorarrest heeft gezeten, zou hij in september vrijkomen. "Daarmee heeft hij de kans om een opleiding te volgen", aldus de advocaat-generaal, die vindt dat de strafeis recht doet aan de ernst van de feiten en de persoonlijke omstandigheden van de Almeerder. De advocaat van de man is het daarmee eens. Zo zou de man ook gebaat zijn bij een kortere straf vanwege zijn gezondheid. Hij heeft hartproblemen en moet geopereerd worden, omdat zijn interne defibrillator (een soort pacemaker) niet goed werkt.
Het hof doet op 3 augustus uitspraak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Man loopt na dollemansrit letsel op door politiehond, OM wil vrijspraak voor agent die dier losliet
ALMERE • Di 5 november • Dinsdag 05 november"Hij heeft zich aan alle regels en voorschriften gehouden bij de inzet van zijn politiehond in Almere." Dat stelde de officier van justitie dinsdag in de strafzaak tegen een 41-jarige agent. Het OM ei...
-
Politie valt binnen bij telefonische oplichter, terwijl hij aan het bellen is
ALMERE • Di 5 november • Dinsdag 05 novemberEen typisch ‘heterdaadje’. De politie viel maandagmiddag binnen bij een 21-jarige Almeerder die ervan wordt verdacht mensen telefonisch op te lichten. Tijdens de inval was de man net aan het bellen me...
-
Nieuwsoverzicht 05/11 | Kindergravendief voor rechter • Vraagtekens rond achtervolging A27
FLEVOLAND • Di 5 november • Dinsdag 05 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Emotionele zittingsdag voor families...