Drie jaar cel geëist voor phishing-berichtjes
Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Lelystad drie jaar cel geëist tegen een 22-jarige Almeerder. Eén jaar is voorwaardelijk. De man wordt verdacht van het stelen van ruim 40.000 euro via phishing-berichten. De officier van justitie denkt dat de man de rekeningen van op z'n minst elf personen heeft geplunderd.
De schade had nog groter kunnen zijn, denkt het OM. Er werden namelijk duizenden berichten met een nepbetaallink rondgestuurd, in de hoop dat de ontvangers hun bankgegevens zouden invoeren. Volgens de officier waren veel mensen alert en trokken ook banken vaak tijdig aan de bel. Maar bij de elf slachtoffers in deze zaak lukte het toch om bij de bankrekening te komen.
In de meeste berichten werd uit naam van Woningnet gevraagd om een verlenging van de inschrijving van de ontvangers. Daar moesten ze 8 euro voor overmaken via een betaallinkje. Ook werd er wel eens een berichtje namens PostNL gestuurd, die om betaling van verzendkosten vroeg.
Door te klikken op de link kwamen de slachtoffers terecht op een nepsite, waar ze dachten in te loggen op hun bankrekening. De dieven maakten vervolgens met die ingevoerde inloggegevens geld van de rekeningen van de slachtoffers over naar zichzelf. Eén gedupeerde raakte op die manier ruim 20.000 euro kwijt.
De verdachte hield in de Lelystadse rechtbank zijn kaken stijf op elkaar. 'Ik wil en kan niks zeggen over de zaak', was zijn enige commentaar. Zijn advocaat stelt dat uit het politieonderzoek helemaal niet kan worden opgemaakt dat zijn cliënt erbij betrokken is.
Toch ligt er volgens de officier voldoende bewijs tegen hem. Een gebruikt IP-adres kan bijvoorbeeld worden gelinkt aan het adres van de Almeerder. Dat geldt ook voor auto's die op camerabeelden te zien zijn bij een servicepunt van de bank, dat door de dief werd gebruikt.
Daarnaast werden er in zijn woning allerlei bankpassen van anderen gevonden, en meerdere telefoons die gekoppeld kunnen worden aan deze zaak. De man had bovendien allerlei software tot zijn beschikking, die gebruikt wordt bij phishing.
Als het aan de officier ligt, moet de verdachte bovenop de paar jaar cel, nog een paar weken extra zitten. Dat zijn drie weken celstraf die hem eerder opgelegd waren als voorwaardelijke straf. Ook wil het OM dat de man een boete van 10.000 euro betaalt, en de ING 28.000 euro schade vergoedt.
De rechter doet over twee weken uitspraak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almere heeft tweede Odensehuis, ontmoetingsplek voor mensen met dementie
ALMERE • Do 23 januari • Donderdag 23 januariAlmere Buiten heeft er een nieuwe voorziening bij voor mensen met dementie en hun mantelzorgers: het Odensehuis aan de Sumatraweg in Almere Buiten. Het is de tweede locatie van het Odensehuis in Almere....
-
Lelystad wil meer regie over jeugdzorg maar blijft samenwerken met andere gemeenten
LELYSTAD • Do 23 januari • Donderdag 23 januariDe gemeente Lelystad stapt nadrukkelijk niet uit het samenwerkingsverband met vier andere gemeenten over de jeugdzorg. Maar zij wil wel naar een andere vorm van samenwerking toe en meer de eigen regie...
-
Weekmarkt Dronten blijft op Meerpaalplein, maar locatie moet wel verbeterd worden
DRONTEN • Do 23 januari • Donderdag 23 januariDe weekmarkt van Dronten blijft in de toekomst op het Meerpaalplein. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de gemeente over een eventuele verplaatsing naar het parkeerterrein aan De Schans. Voorwaarde...