Omwonenden geven strijd tegen skatebaan niet op

LELYSTAD • Do 30 juni 2022 | 23:29 • Donderdag 30 juni 2022 | 23:29

Omwonenden van het Woldpark in Lelystad hopen dinsdag de gemeenteraad alsnog te kunnen overtuigen dat er een andere locatie gezocht moet worden voor een nieuwe skatebaan met pumptrack. Die staat nu gepland in het Woldpark, op een nu nog leeg grasveld.

Omwonenden zijn bang voor onder meer geluidsoverlast. Bewoners van de Wold 15 kijken met de voorkant van de woning rechtstreeks uit op de beoogde locatie. Een deel van de bewoners van de Archipel 15 en 16 hebben hun achtertuin aan het Woldpark liggen. "Daar zit weliswaar een rij bomen, struiken en een fietspad tussen, maar ook nu al horen wij alles al wat er in het park gebeurt. Als iemand zijn hondje roept, horen wij dat en weten we ook gelijk hoe het hondje heet", legt buurtbewoner Elly van Wageningen uit.

Naast geluidsoverlast zijn omwonenden ook bang dat de skatebaan een aanzuigende werking heeft op mensen die willen rondhangen, ook in de nacht. De omwonenden zeggen op geen enkele manier te zijn gekend in de plannen. Ze hebben het idee dat de locatie er nu eerst wordt doorgedrukt en dat ze pas daarna weer mogen meedenken over de inrichting en het voorkomen van overlast.

De raad toespreken
Daarom doen ze dinsdag opnieuw een beroep op de raad. De klacht van omwonenden is inmiddels al gehoord door de politiek. Mooi Lelystad en de PVV hebben een voorstel voorbereid waarin het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd naar een andere plek op zoek te gaan. Dat mag wat hen betreft niet in één van de wijkparken zijn. "Bij de aanleg van een nieuw skatepark met pumptrackbaan wordt rekening gehouden met mogelijke overlast van geluid, afval en wildplassen door te zorgen voor passende voorzieningen en daar handhaving op toe te passen", eisen de partijen.

Bang voor vertraging
Wethouder Jack Schoone heeft er eerder bij de gemeenteraad op aangedrongen uiterlijk dinsdag een positief besluit te nemen over de locatie. Bij de verdere uitwerking van de plannen zal ook een plan van aanpak tegen mogelijke overlast komen, maar als er voor het zomerreces geen besluit wordt genomen, loopt de realisering van een nieuw skatepark minstens een half jaar vertraging op. Verder heeft Schoone gezegd dat welke plek in Lelystad je ook uitzoekt als locatie, er altijd protest uit de buurt zal komen.

Update 4 juli:
Inmiddels is er ook een petitie gestart waarop juist wordt opgeroepen de bouw van het skatepark te ondersteunen. Volgens de initiatiefnemer is de ontmoetingsplek van groot belang en zou er geen sprake zijn van overlast.

Dit artikel is geschreven door verslaggevers Kees Bakker en Desi Bootsman. Zij focussen zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl en desi.bootsman@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel