Kamer kritisch op staatssecretaris over 'soap' rond Lelylijn

FLEVOLAND • Wo 15 januari 2025 | 15:48 • Woensdag 15 januari 2025 | 15:48

Een groot deel van de Tweede Kamer heeft felle kritiek op staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer). Kamerleden verwijten Jansen dat hij geen enkele moeite doet om de Lelylijn-spoorlijn te redden. Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering over het spoor.

Staatssecretaris Jansen heeft eerder aangegeven dat hij overweegt om geld uit het potje voor de Lelylijn te halen voor de financiering van een andere nieuwe spoorlijn: de Nedersaksenlijn, tussen Groningen en Almelo.

De Kamer nam voor kerst unaniem een motie van NSC-Kamerlid Olger van Dijk, CDA-Kamerlid Vedder en BBB-Kamerlid Pierik aan dit niet te doen, maar Jansen verzette zich hier tegen. Een brief naar de Kamer voor het reces bevestigt volgens veel partijen die houding.

Soap
GroenLinks-PvdA Kamerlid De Hoop haalde fel uit naar Jansen. De Hoop sprak over een 'soap' en stelde dat het Noorden niet serieus wordt genomen. "Ik verwacht een andere houding van de staatssecretaris. Zijn route heeft nul komma nul draagvlak, zijn stageperiode is voorbij." Het Kamerlid zei te hopen dat de PVV-staatssecretaris zich realiseert dat hij nu nog een kans heeft om nog wat voor de Lelylijn te doen.

NSC-Kamerlid Van Dijk benadrukte dat de Kamer zich sinds januari vorig jaar "tot in den treure" heeft uitgesproken tegen het gebruik van geld uit de pot voor de Lelylijn ten gunste van de Nedersaksenlijn. "Ik wil een andere mentaliteit zien bij de staatssecretaris, dat hij elke dag, elke week gaat overleggen met zijn collega's en Europa om het geld voor de Nedersaksenlijn te krijgen."

Tien opties
Volgens CDA-Kamerlid Eline Vedder heeft Jansen beloofd om tien financieringsopties in kaart te brengen, maar daar is niks van terecht gekomen: hij kijkt voor de Nedersaksenlijn alleen nog maar naar potje Lelylijn. "De Kamer wil die route niet, maar deze nadrukkelijke wens is genegeerd. Nul zetels in de Kamer vinden het een goed idee om uit de Lelylijn te putten. Er is geen meerderheid."

D66-Kamerlid Bamenga en JA-21'er Eerdmans herhaalden dat er niet mag worden getornd aan de 3,4 miljard voor de Lelylijn. D66 wil dat Jansen zich inzet om het geld binnen te halen bij de Europese Unie en private investeerders, zodat de kansen op de spoorlijn toenemen.

Volt-Kamerlid Koekkoek meent dat Jansen de ambities voor de Lelylijn in de koelkast heeft gezet, terwijl de lijn zo belangrijk kan zijn voor het Europese treinennet. Zij verwacht net als D66 dat het kabinet onderzoekt welke Europese fondsen er beschikbaar zijn.

Kiezen
ChristenUnie-collega Grinwis vindt dat het kabinet moet kiezen, maar vindt dat Jansen niet vooruit is te branden. Hij wil niet tornen aan de Lelylijn, maar stelt voor om het geld voor de Nedersaksenlijn weg te halen bij het doortrekken van de Noord-Zuid metrolijn bij Amsterdam en uit de 2,5 miljard euro voor woningbouw. "Waarom geen richting geven en kiezen voor 1,3 miljard euro voor een verkenning van de Nedersaksenlijn?"

CDA-Kamerlid Vedder benadrukte het belang van de spoorlijnen voor Noord-Nederland: "Het gaat niet alleen over rails en treinen, maar over brede welvaart in een regio waar mensen er aan zijn gewend dat ze al decennia lang niet worden gehoord." Ze prees het geduld van regiobestuurders om te blijven trekken aan de twee spoorlijnen.

Reactie Jansen
In zijn antwoord bleef Jansen erbij dat er op dit moment geen geld is om zowel de Lelylijn als de Nedersaksenlijn te realiseren. Het kabinet heeft volgens hem niet lichtzinnig besloten om een deel van de Lelylijn-gelden naar de andere spoorlijn door te schuiven, zodat een onderzoek hiernaar wel kan beginnen. Pas komend voorjaar kijkt het kabinet of er alsnog geld beschikbaar is.

GroenLinks-PvdA'er De Hoop concludeerde dat de staatssecretaris niet naar de Kamer wil luisteren. NSC-Kamerlid Van Dijk voegde toe dat Jansen in november opdracht van de Kamer had om "creatief" naar geld voor de Lelylijn te onderzoeken, maar dat heeft Jansen volgens hem nooit teruggekoppeld.

Jansen ontkende dat. "We hebben wel degelijk gekeken wat er mogelijk is, maar dit (gebruik van Lelygelden) was het enige voorstel waarvoor binnen het kabinet unaniem draagvlak was. De wens van de Kamer vonden wij niet de juiste denkrichting." Volgens Vedder "neigt dit naar schoffering van het parlement."

Volgens Jansen sluiten gelden voor woningbouw niet aan bij het doel van de Nedersaksenlijn en worden afspraken met Amsterdam op het spel gezet, als hij geld bij de Noord-Zuidlijn weghaalt. Daarmee serveerde hij het voorstel van de ChristenUnie af. In het Masterplan Lelylijn werkt het kabinet tot het voorjaar uit of private financiering mogelijk is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel