Omwonenden in verzet tegen plannen skatebaan Woldpark

LELYSTAD • Wo 22 juni 2022 | 15:34 • Woensdag 22 juni 2022 | 15:34

Er komt nu toch verzet op gang tegen de plannen voor de nieuwe skatebaan met pumptrack in het Woldpark in Lelystad. Een groep omwonenden uit de Wold en Archipel is onder de naam ‘Bouwen in het groen, niet doen! Geen skatebaan in het Woldpark’ een actie begonnen. Donderdagavond is er een bijeenkomst voor verontruste omwonenden bij 4Fusion en er worden middels een petitie op internet handtekeningen ingezameld tegen de plannen.

Via de media
Frouke Fennema coördineert de actie en beheert de gelijknamige Facebookgroep van de ongeruste omwonenden. Het stoort haar vooral dat er over de plannen tot nu toe helemaal niet gecommuniceerd is met de buurt. "Wij hebben het via de media moeten vernemen. De initiatiefnemers van het calisthenics- en bootcamppark dat nu gebouwd wordt, zijn wel de deuren langs geweest in onze wijk, maar dit moeten wij uit de media vernemen."

Bang voor overlast
Fennema is geschrokken van de omvang van het park. "Zo’n 2.000 vierkante meter beton wat in het groen komt. Het Woldpark biedt nu ruimte aan veel plant- en diersoorten. Vossen, sperwernesten, marters, de ijsvogel, de buizerd, we zijn bang dat die allemaal verjaagd worden."

De grootste angst ligt in de vermeende overlast van zo’n skatebaan. “De dichtstbijzijnde woning ligt op 50 meter van de beoogde locatie. Nu genieten we van de rust, de ruimte en het groen. We zijn bang dat dat straks voorbij is.” Geluid, afval, baldadigheid, maar ook drank- en drugsgebruik worden genoemd als mogelijk te ervaren overlast. “Daarmee willen we echt niet zeggen dat skaters of andere gebruikers van de baan drank en drugs gebruiken. Maar zo’n plek heeft misschien wel een aanzuigende werking op allerlei andere mensen, buiten de skaters om.”

Nimby-effect
Wat het hardst is aangekomen in de buurt, zijn de woorden van wethouder Jack Schoone in de gemeenteraadsvergadering van vorige week. "Hij zei dat elke plek een ‘not in my backyard’-reactie zal oproepen. Dat is toch geen reden om een buurt dan helemaal niet te informeren? Wij vinden ook dat de jeugd in Lelystad een skatebaan verdient. Maar nu hebben we het gevoel dat dit er hier, op deze plek, doorheen wordt gedrukt. En daar komen we tegen in verzet.”

"We willen graag meedenken. Over een minder groot park, een andere locatie, hekken er omheen, openings- en sluitingstijden, een beheerder op het park. Maar dan moeten we wel gehoord worden als buurt. Dat is nu niet het geval.”

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel