College wil grens starterslening verhoging naar 220.000 euro

NOORDOOSTPOLDER • Vr 30 april 2021 | 15:50 • Vrijdag 30 april 2021 | 15:50

Huizenkopers in de Noordoostpolder kunnen binnenkort waarschijnlijk voor een duurder huis een starterslening krijgen. Het college van B en W wil de grens voor de maximale koopprijs van een huis verhogen tot 220.000 euro. Nu is die nog 180.000 euro.

Wie voor die prijs een woning koopt, kan over twintig procent van de koopsom een starterslening krijgen met een maximum van 36.000 euro. Een hogere koopsomgrens voor de lening is wenselijk, nu de huizenprijzen nog steeds stijgen.

De gemeenteraad heeft eerder dit jaar aangedrongen op aanpassing van de starterslening. De gemeente heeft de aanpassing voorgelegd in een enquête aan makelaars, projectontwikkelaars, aannemers en bouwers. De starterslening bestaat in Noordoostpolder nu drie jaar. In die tijd hebben tien kopers er aanspraak op gemaakt om het verschil tussen de koopprijs en maximaal beschikbare hypotheek te overbruggen. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 25 mei.

Ook raad Lelystad voor ruimere regeling
Noordoostpolder is niet de enige gemeente die de starterslening aanpast aan de gewijzigde woningmarkt. De gemeenteraad van Lelystad heeft op 20 april bij ruime meerderheid een motie aangenomen, die de voorwaarden aanpast. Als het college dit omzet in nieuw beleid, kunnen starters voortaan ook een lening krijgen voor een nieuwbouwwoning. De regeling bestond tot nu toe alleen voor bestaande woningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel