Aanpassing moet startersleningen aantrekkelijker maken
De lening die gemeenten aanbieden aan starters op de woningmarkt, is steeds minder aantrekkelijk. Dat komt onder meer doordat het maximale bedrag dat starters met zo'n lening mogen uitgeven aan een woning, veel lager is dan de huizenprijs de huidige woningmarkt.
Een deel van de Flevolandse gemeenten heeft de laatste tijd minder startersleningen kunnen verstrekken. Voor een aantal gemeenten is dat reden om de voorwaarden voor de lening aan te passen.
Met de starterslening wordt het verschil overbrugd tussen de prijs van het huis en het bedrag dat maximaal geleend kan worden. De starterslening is daarmee een aanvulling op de normale hypotheek. In Noordoostpolder was de regel dat een woning maximaal 180.000 euro mocht kosten als je gebruik wilde maken van de starterslening. Dat bedrag is vorige maand verhoogd naar 220.000 euro. Ook in Lelystad is het maximum verhoogd. Daar was het ook 180.000 euro en is het nu 325.000 euro.
In Dronten en op Urk worden de voorwaarden van de lening nog besproken. Almere heeft de regeling helemaal niet. Na de zomer komt er wel een plan om starters op andere manieren aan woningen te helpen, bijvoorbeeld door woningen aan te bieden waarbij kopers de grond pachten in plaats van kopen.
Almere is binnen Flevoland de enige gemeente die geen starterslening aanbiedt. Wel zijn er plannen die ervoor moeten zorgen dat woningen betaalbaar blijven. Het doel is dat er in de komende tien jaar huizen onder de 300.000 euro worden gebouwd. Na het zomerreces krijgt de gemeenteraad een voorstel met pilots voor starters. Zo wordt er gedacht aan zelfkluswoningen en cascowoningen, korting op de grondprijs en kavels in erfpacht waarbij je alleen de woning koopt en de grond huurt.
Dronten
Dronten heeft sinds 2016 geen starterslening meer, maar binnen de gemeente zijn er wel mogelijkheden bij woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten. Huurders kunnen hier gebruik van maken als ze een woning willen kopen. In 2019 werd daar zes keer gebruik van gemaakt en in 2020 drie keer. OFW ziet dat de vraag afneemt. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld nog geen verzoeken. Dat komt volgens de corporatie mede door de stijgende huizenprijzen. Daarom kijkt OFW hoe ze hier in de toekomst mee om moet gaan.
Lelystad
De gemeente Lelystad heeft het maximale bedrag dat iemand mag uitgeven aan een woning deze maand verhoogd van 180.000 euro naar 325.000 euro. Ook kan de lening voortaan worden aangevraagd voor nieuwbouwwoningen, eerder was dat alleen mogelijk voor bestaande huizen. Het aantal startersleningen liep de afgelopen jaren fors terug in Lelystad. In 2019 werden er 59 startersleningen verstrekt, in 2020 nog maar zestien. Halverwege juni 2021 waren er vier verstrekt en liepen er nog drie aanvragen.
Noordoostpolder
De starterslening bestaat in de gemeente Noordoostpolder al zo'n tien jaar. Vorig jaar werd er zes keer gebruik van gemaakt. Halverwege juni van dit jaar waren er twee leningen verstrekt en een derde toegewezen. Vorige maand is de grens voor de maximale koopprijs van een huis verhoogd tot 220.000 euro. Die was 180.000 euro. Het college van burgemeester en wethouders vond die verhoging nodig omdat de huizenprijzen nog steeds stijgen.
Urk
Ook op Urk wordt opnieuw gekeken naar de starterslening. De maximale koopsom van een bestaande woning is nu 205.000 euro, voor een nieuwbouwwoning 167.500 euro en voor een energie-neutrale nieuwbouwwoning maximaal 180.000 euro. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn deze voorwaarden niet meer van deze tijd. In de afgelopen jaren zijn er daarom ook geen startersleningen meer aangevraagd voor nieuwbouwwoningen. Wel voor bestaande woningen. In 2020 zijn er vijf leningen verstrekt en vorige maand waren er twee aanvragen tot nu toe verwerkt.
In het najaar praat de gemeenteraad over het huisvestingsbeleid. Dan volgt er ook een herziening van de lening. De raad moet eerst vaststellen wat een 'starter' op de woningmarkt is.
Zeewolde
Het aantal startersleningen in Zeewolde neemt juist toe. De gemeente is daarmee afwijkend in vergelijking met de andere Flevolandse gemeenten. In 2020 werden er tot juni vier startersleningen toegewezen, in 2021 zijn dat er in dezelfde periode al acht. Over heel 2020 waren er 13 startersleningen toegewezen.
Omdat het aantal aanvragen toeneemt, ziet de gemeente nog geen reden om de starterslening te herzien. Het maximale bedrag dat een nieuwbouwwoning mag kosten is 210.000 euro. Voor een bestaande woning houdt de gemeente vast aan de NHG norm. Dat is dit jaar 325.000 euro.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...