Negen maanden cel voor man die door politie werd neergeschoten

LELYSTAD • Do 10 februari 2022 | 14:37 • Donderdag 10 februari 2022 | 14:37

De 26-jarige man die op 16 september 2020 aan de Schoener in Lelystad werd neergeschoten door de politie, moet negen maanden de cel in. De rechtbank oordeelde donderdag dat de man schuldig is aan een zware mishandeling. Die vond kort voor het incident met de politie plaats. De man ging een vriend van hem te lijf met een glasscherf.

Het slachtoffer liep daarbij een snee van 6 centimeter op in zijn wang. Toen de politie op het geweld afkwam, ging het opnieuw mis. De toen nog 25-jarige man verzette zich tegen zijn arrestatie. Agenten omsingelden hem. Volgens de politie en sommige getuigen had hij op dat moment een mes vast. Ook na een waarschuwingsschot zou hij geweigerd hebben het mes los te laten.

Terecht schot
Op een gegeven moment zou hij op de agenten zijn af gerend. Een van hen schoot hem daarop in zijn knie. Uit onderzoek blijkt dat dit een terecht schot was, zo werd twee weken terug duidelijk in de rechtszaal.

De man woont inmiddels in Heerenveen. Hij vertelde in de rechtbank dat hij op 16 september 2020 niet zichzelf was door het gebruik van lachgas en een psychose die hij daardoor kreeg. Die combinatie zorgde al een keer eerder voor problemen. Toen ging het om een gevaarlijke dollemansrit bij Kuinre en Luttelgeest op 16 mei 2020. Hij moest daarvoor de cel in en raakte hij zijn rijbewijs een jaar kwijt.

Geen behandeling voor de man
De officier van justitie vroeg de rechtbank nu toestemming om te onderzoeken wat de behandelmogelijkheden zijn voor de man. Als de rechters daar niet mee akkoord zouden gaan, vond ze 389 dagen (ruim een jaar) cel op zijn plek.

De rechtbank heeft nu besloten niet akkoord te gaan met onderzoek naar behandelingen voor de man. Hij heeft namelijk al een tijdje geen lachgas meer gebruikt en ook geen psychoses gehad. Het is dus nog maar de vraag of er echt sprake is van een stoornis.

Al veel leed door schot
De negen maanden cel vallen lager uit dan de strafeis. Dat komt onder meer omdat de rechtbank er rekening mee heeft gehouden dat de man al veel leed heeft geleden door de schotwond van de politie, die zijn knie verbrijzelde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel