'Lachgas oorzaak van poging tot zware mishandeling'

LELYSTAD • Wo 26 januari 2022 | 13:52 • Woensdag 26 januari 2022 | 13:52

De 26-jarige man die in 2020 in Lelystad door de politie werd neergeschoten, zegt dat hij op dat moment door lachgas in een psychose zat. Bij de behandeling van de zaak door de rechtbank bleek woensdag dat het niet de eerste keer was dat hij door lachgas in problemen kwam.

De man kreeg het in september 2020 bij zijn woning in de Schoener aan de stok met een vriend die aan zijn deur kwam. Hij zou de vriend vanuit het niets met een glasscherf uit een vernielde ruit hebben aangevallen. Daarbij liep het slachtoffer een snee van 6 centimeter op in zijn wang. Het OM ziet dat als poging tot zware mishandeling.

Toen de politie kwam, wilde de verdachte niet meewerken aan zijn arrestatie. Hij werd op een grasveldje omsingeld, terwijl hij volgens de agenten en enkele getuigen een mes in zijn hand had. Ook na een waarschuwingsschot zou hij dat niet hebben willen laten vallen. Toen hij op een agent afrende, schoot die hem in een knie. De Rijksrecherche heeft vastgesteld dat dit een terecht schot was, werd duidelijk in de rechtszaal.

Mes met DNA erop
De verdachte heeft wel een klacht ingediend tegen het politieoptreden. Hij vertelde de rechters dat hij die avond niet zichzelf was, mogelijk door het lachgas en de psychose. Hij herinnert zich de aanval op zijn vriend, maar weet niet meer dat hij een glasscherf heeft gebruikt. Hij zegt dat hij geen mes bij zich had. Toch vond de politie een mes op de plaats delict met zijn DNA erop.

Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat de man, die inmiddels is verhuisd naar Heerenveen, een paar weken voor het incident was veroordeeld in een andere zaak die ook samenhing met het gebruik van lachgas. Het ging om een gevaarlijke dollemansrit bij Kuinre en Luttelgeest op 16 mei. De man moest daarvoor de cel in en raakte zijn rijbewijs een jaar kwijt. Ook toen zou hij door gebruik van lachgas in een psychose zijn geraakt.

Onenigheid over behandeling
De deskundigen zijn het niet helemaal eens over wat er moet gebeuren om herhaling te voorkomen. Het Pieter Baan Centrum (PBC) vindt dat een zorgmachtiging op zijn plaats is, zodat de man verplichte geestelijke zorg krijgt voor zijn verslaving en psychosegevoeligheid. Een andere deskundige vindt dat geen goed idee. Ze zei tegen de rechters dat gedwongen verslavingszorg 'zelden nuttig is'. De psychoses van de verdachte hangen volgens haar nauw samen met zijn lachgasgebruik. En inmiddels is hij al een tijdje clean. Dat bleek ook uit de urinecontroles waar hij aan meewerkte.

De officier van justitie denkt toch dat er behandeling nodig is en twijfelt of de man daaraan mee wil werken. Ze wil graag nader onderzoeken wat de behandelmogelijkheden zijn voor de man. Mocht de rechtbank daar niet mee akkoord gaan, dan vindt ze 389 dagen cel op zijn plek. Die tijd heeft hij al in voorarrest uitgezeten.

'Geschrokken van waarschuwingsschot'
De advocaat van de verdachte pleitte voor ontslag van alle rechtsvervolging, omdat hij psychotisch zou zijn geweest tijdens de gebeurtenissen. Ze vindt ook dat er te weinig bewijs is dat hij een mes bij zich had toen hij het aan de stok had met de politie. Dat hij op de agenten afrende, was volgens haar niet om iemand te verwonden. Hij zou zijn geschrokken van het waarschuwingsschot, is haar visie. Ze vindt het te laat om nu nog een onderzoek te doen. "We zijn namelijk al 1,5 jaar onderweg in deze zaak. Wat hebben wij al die tijd gedaan dan?"

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel