'Onvoldoende regie dierenoversteekplaatsen in provincie'

FLEVOLAND • Di 2 november 2021 | 20:42 • Dinsdag 2 november 2021 | 20:42

Voor een goed gebruik en beheer van de faunatunnels in Flevoland is meer overzicht en regie nodig. Dat zegt Landschapsbeheer Flevoland. Landschapsbeheer wil samen met de provincie op zoek naar een oplossing.

Otterplanken, faunatunnels, amfibietunnel zijn de afgelopen jaren kris kras door de provincie aangelegd. De speciale bouwwerkjes onder bruggen en wegen moeten voorkomen dat kleine dieren worden platgereden als ze oversteken. De bouwwerken zorgen er ook voor dat dieren zich kunnen verplaatsen tussen verschillende natuurgebieden. Dat is goed voor de verspreiding en diversiteit in de natuur.

'Weinig onderling contact'
Maar volgens Landschapsbeheer is er op dit moment te weinig coördinatie en overzicht. Vrijwel iedereen die betrokken is bij het aanleggen en onderhouden van de wegen in Flevoland, draagt zijn steentje bij. Maar onderling is er volgens Landschapsbeheer weinig contact.

"Mensen veranderen van baan en functie. En daarmee verdwijnt al snel de kennis over de faunatunnels", zegt Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. Daardoor is het soms niet duidelijk waar zo'n speciaal faunabouwwerkje zit. Ook is niet bekend in welke staat het verkeert en of er onderhoud nodig is. Sommige tunnels worden zelfs overwoekerd door riet en raken dan volledig uit beeld. Meer coördinatie en afstemming zal er volgens Nagel voor zorgen dat de faunatunnels in Flevoland beter en efficiënter worden gebruikt.

Van de tunnels die wel in beeld zijn, weet Landschapsbeheer dat die door dieren geregeld tot vaak worden gebruikt.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel