Vier paddentunnels in verbrede Leemringweg

NOORDOOSTPOLDER • Do 5 september 2019 | 19:03 • Donderdag 5 september 2019 | 19:03

In de Leemringweg tussen Marknesse en Kraggenburg komen vier paddentunnels. Via deze tunnels kunnen de amfibieën tijdens de jaarlijkse paddentrek veilig de drukke provinciale weg passeren.

Volgens de provincie hebben vergelijkbare tunnels bij het Kuinderbos hun werking bewezen. Dankzij de tunnels is het niet meer nodig om voorafgaand aan de paddentrek kilometers schermen langs wegen te plaatsen, om te voorkomen dat de dieren massaal worden platgereden. Ook hoeven de dieren niet meer door vrijwilligers handmatig de weg over te worden gezet.

Bij het systeem van paddentunnels worden de dieren al vanaf de slootkant richting de tunnels geleid. Omdat padden niet door donkere tunnels blijken te kruipen, ligt er een rooster overheen waar voldoende licht door valt.

Groot onderhoud
De Leemringweg (N719) krijgt volgend voorjaar groot onderhoud. Tijdens dit onderhoud wordt de weg ook een meter verbreed en komen er ribbelstroken en glasbollen langs de randen.

De provincie is al langer bezig met het verbreden van wegen. Dat gebeurt omdat vrachtauto's en andere voertuigen tegenwoordig breder zijn dan toen de wegen decennia geleden werden aangelegd. Tegelijk met de Leemringweg wordt ook de Espelerringweg verbreed.

De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd, zodat aanliggende woningen en bedrijven bereikbaar blijven. De provincie organiseert binnenkort inloopbijeenkomsten waar de werkzaamheden worden toegelicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel