Afghaanse Flevolanders volgen coup Taliban met afschuw
De machtsgreep door de Taliban in Afghanistan vervult Afghanen in Flevoland met verdriet, boosheid en zorgen. De ontwikkelingen in het land volgen elkaar in rap tempo op. De Taliban hebben in een soort 'blitzkrieg' de macht in het land overgenomen en zowel buitenlanders als Afghanen proberen het land te ontvluchten.
In Flevoland wonen zo'n 1300 Afghaanse gezinnen. De chaotische en angstige situatie wordt door hen nauwlettend gevolgd. "Op dit moment overheerst bij mij een gevoel van woede en pijn. Het is triest wat er nu gebeurt en het is een soort déjà vu voor ons Afghanen. Tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig heeft een soortgelijk iets plaatsgevonden. Heel veel Afghanen konden toen niet weg uit hun land en hebben dat met hun leven moeten bekopen", vertelt Provinciale Statenlid Abassin Nessar uit Almere.
Angst voor de Taliban
Nessar is een van de Flevolanders met Afghaanse roots. Hij is geboren in Kabul, maar moest op 9-jarige leeftijd met zijn familie vluchten naar Nederland. Nessar keerde na zijn studie Politicologie een paar jaar terug naar zijn geboorteland om als expat ontwikkelingssamenwerking te doen. Als bestuurslid van de Unie van Afghaanse Verenigingen in Nederland blijft de Almeerder nauw betrokken bij Afghanistan. Het is niet de eerste keer dat de Taliban de macht hebben gegrepen in het land. "Heel veel Afghanen hebben genoeg ervaring en angst voor alles wat de komende dagen kan gebeuren nu de Taliban opnieuw aan de macht zijn", zegt Nessar.
Woordvoerders van de Taliban zeggen dat ze orde willen brengen en de rechten van minderheden en vrouwen respecteren. Nessar heeft daar weinig vertrouwen in: "Er is een precedent dat het anders gaat lopen dan wat de Taliban op dit moment beweren."
Grote offers gebracht
Nessar vreest dat al het opbouwwerk van de afgelopen 20 jaar teniet zal worden gedaan, nu de Taliban weer de touwtjes in handen hebben. "De NAVO heeft missies uitgevoerd in Afghanistan. Duizenden soldaten zijn omgekomen. Ook Nederland heeft militairen uitgezonden naar onder meer Kunduz en Uruzgan. Juist ook daarom is het zonde wat er nu gebeurt. De omgekomen militairen hebben een offer gebracht voor Afghaanse democratie, voor de vrijheden van de Afghanen die ze niet hadden ten tijde van de Taliban. En álles wordt teniet gedaan."
Humanitaire ramp
"Op dit moment is er al een humanitaire crisis gaande in Afghanistan", vertelt Abassin Nessar. "Mensen van het platteland zijn gevlucht naar de grote steden, onder meer naar Kabul. Alle stadsparken zitten al vol met vluchtelingen. En dat wordt alleen maar meer. Ik hoop niet dat zich hier een soort van Syrië 2.0 zal voltrekken. En dit was te vermijden geweest."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Eenmalige rijkssubsidie voor bevrijdingsfestival, maar geen structurele oplossing
ALMERE • Za 25 januari • Zaterdag 25 januariEr komt toch weer een bijdrage van het Rijk aan het Bevrijdingsfestival Flevoland. De veertien officiële bevrijdingsfestivals in Nederland krijgen gezamenlijk zeven ton voor de editie van 2025. "Het is...
-
Veel belangstelling voor biodynamische landbouw bij open dag: 'Van jongs af aan geïnteresseerd'
DRONTEN • Za 25 januari • Zaterdag 25 januariVeel belangstelling was er zaterdag op de open dag van de Warmonderhof in Dronten. Het is de enige biodynamische landbouwopleiding van Nederland. Het instituut wil met de opleiding een bijdrage leveren...
-
Bouwbedrijf gaat voor 100 procent elektrisch: 'Het kan anders, maar het moet ook anders'
ALMERE • Za 25 januari • Zaterdag 25 januari"Bij ons is het geen vraag of het elektrisch is of niet, het is altijd elektrisch." Dat zegt Erik Kijlstra, directeur van de Reimert Groep in Almere. Met het dit weekend geopende nieuwe laadstation bij...