Eenmalige rijkssubsidie voor bevrijdingsfestival, maar geen structurele oplossing

ALMERE • Za 25 januari 2025 | 19:24 • Zaterdag 25 januari 2025 | 19:24

Er komt toch weer een bijdrage van het Rijk aan het Bevrijdingsfestival Flevoland. De veertien officiële bevrijdingsfestivals in Nederland krijgen gezamenlijk zeven ton voor de editie van 2025. "Het is helaas een eenmalige bijdrage", zegt voorzitter Paul van Sprundel van het festival in Flevoland. "Maar we zijn er blij mee, we kunnen het goed gebruiken."

De festivals vragen al jaren om steun van de landelijke overheid, ook omdat juist deze overheid de bevrijdingsfestivals zelf graag wil. Vorig jaar kwam die steun er voor het eerst en werd er in totaal een miljoen euro vrijgemaakt. De nieuwe regering wilde niet doorgaan met de subsidie, maar omdat meerdere festivals financieel op omvallen staan, wordt er nu toch weer bijgesprongen. Zij het met een lager bedrag.

'Bijdrage moet structureel'
"Natuurlijk zijn we er blij mee, maar we moeten er naartoe dat er een structurele bijdrage komt", legt Van Sprundel uit. "En je moet voor meerdere jaren weten hoe hoog die bijdrage is. Dan kun je veel beter begroten en weet je als festival beter waar je aan toe bent."

Hoewel Bevrijdingsfestival Flevoland het extra geld goed kan gebruiken, is de nood nog niet zo hoog als bij sommige andere festivals. Van Sprundel: "Sommigen begroten echt op de drankomzet. Als je dan twee jaar achter elkaar slecht weer hebt en er komen minder bezoekers, dan loop je nogal een risico."

Artiesten van minder grote naam
"Wij komen niet direct in de problemen omdat we behoudend begroten. We schalen af als het moet of kiezen voor minder grote artiesten. De horeca verpachten we en daardoor is het inkomen dat daaruit wordt gehaald bestendiger." Verder heeft het festival dat jaarlijks in Almere wordt gehouden een subsidie van de provincie en van de gemeente en zijn er ook nog wat sponsoren. Voor 2025 komt de totale begroting op 3,5 ton uit.

Hoeveel euro het Bevrijdingsfestival Flevoland precies krijgt van de zeven ton rijkssubsidie, is nog niet duidelijk. Het miljoen dat vorig jaar werd bijgedragen is uit solidariteit niet gelijk verdeeld. Er stonden toen ook al festivals op omvallen en die hebben meer geld gekregen.

Belonen van goed beleid
Van Sprundel hoopt voor dit jaar op een meer gelijke verdeling. Daarmee zou het verantwoorde begrotingsbeleid zoals gevoerd in Almere, ook worden beloond, vindt hij. En het voorkomt dat organisaties te makkelijk risico's nemen omdat het toch wel met extra geld wordt gedekt als het fout gaat. Volgende week gaan de organisatoren over de verdeling om de tafel.

"We moeten dus nog even afwachten hoeveel we gaan krijgen", zegt Van Sprundel. "En dan gaan we bepalen wat we met het geld gaan doen. Ik denk dat we in ieder geval de reserves gaan aanvullen en misschien komt er nog een extra activiteit of kijken we ook nog naar een artiest met een grote naam."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel