Veel belangstelling voor biodynamische landbouw bij open dag: 'Van jongs af aan geïnteresseerd'

DRONTEN • Za 25 januari 2025 | 17:29 • Zaterdag 25 januari 2025 | 17:29

Veel belangstelling was er zaterdag op de open dag van de Warmonderhof in Dronten. Het is de enige biodynamische landbouwopleiding van Nederland. Het instituut wil met de opleiding een bijdrage leveren aan de oplossing van de stikstofproblematiek.

Zo'n tweehonderd belangstellenden kwamen af op de open dag. "Ik kom kijken of ik hier misschien volgend jaar naartoe kom," zegt een van de nieuwsgierige bezoekers die uit een boerenfamilie komt. Een andere student in spe komt helemaal niet uit een landbouw-familie. "En toch heb ik altijd al wel interesse in biologisch dynamische landbouw. Al vanaf ik jong ben."

Op de open dag valt veel te beleven. "Je kunt mee op de trekkertour naar de akkerbouw, les volgen over plantenfamilies, kijken hoe studenten hier wonen of meegaan met een rondleiding over het terrein," vertelt organisator Kitty Peetoom.

'Minder eiwit betekent minder stikstof'
Veehouderij-docent Frens Schuring, vertelt op de open dag hoe ze hier op school denken dat de stikstofproblematiek het beste te lijf gegaan kan worden door biologisch te boeren. "Let erop het voer dat je de koeien geeft eiwitarm is. Want minder eiwit-inname betekent ook minder stikstofuitstoot", zegt Schuring. Koeien moeten dan wel voldoende energie krijgen. "Voer de koeien dan met 'veel structuur' zoals hooi of de kool die je daar ziet", vertelt hij. "Omdat een koe veel herkauwt, wordt het eiwit beter benut en krijgen we veel betere mest. Als je een koe veel laat herkauwen, dan wordt het stikstofprobleem minder."

Toekomstige studenten zijn best geïnteresseerd in het verhaal. "Maar het is niet alleen de focus op biodiversiteit. Het gaat er om dat je iets moois kunt telen. En daarbij is biodiversiteit ook belangrijk." Een andere houdt het simpeler. "Ik zou wel een boerderij willen hebben met allemaal dieren en allemaal land- en tuinbouw."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel