Renovatie karakteristiek model Waterloopbos van start

MARKNESSE • Ma 5 juli 2021 | 6:21 • Maandag 5 juli 2021 | 6:21

Natuurmonumenten begint volgende maand met de restauratie van de modelplaats Koelvijver Maasvlaktecentrale in het Waterloopbos bij Marknesse. Het schaalmodel werd in 1973 gebruikt voor onderzoek naar waterstromen, maar is nu een overwoekerde ruïne.

De restauratie moet bezoekers van het bos beter laten zien hoe het onderzoek in het voormalig waterloopkundig laboratorium De Voorst in zijn werk ging. Natuurmonumenten is sinds 2002 eigenaar van het bos, dat in 2016 een Rijksmonument werd. De organisatie maakte een plan om tien van de meer dan dertig overgebleven modelplaatsen te restaureren. Na de verbouwing in 2017 van de Deltagoot, die tot een landschapskunstwerk werd omgevormd, en de restauratie van een golfbak in 2019, is de Koelvijver Maasvlaktecentrale het eerste schaalmodel dat in oude glorie hersteld wordt.

Bijzondere geschiedenis
"Het onderzoek dat hier in het Waterloopbos heeft plaatsgevonden, heeft een flinke bijdrage geleverd aan het feit dat Nederland internationaal op de kaart staat als land met een grote kennis over waterbouwkundige zaken", zegt Martine Otten van Natuurmonumenten. "Door deze modelplaats weer terug te brengen in de oude staat maken we een stukje van de bijzondere geschiedenis van dit bos weer goed zichtbaar voor het publiek."

Gekleurde steentjes
In de komende weken worden de voorbereidende werkzaamheden verricht, zodat na de zomervakantie de daadwerkelijke restauratie kan beginnen. De modelplaats wordt dan drooggelegd. Na het weghalen van slib worden de verschillende onderdelen van de Koelvijver Maasvlaktecentrale hersteld en teruggebracht in oude staat. Bezoekers van het Waterloopbos kunnen de restauratiewerkzaamheden van een afstandje bekijken. In het bos wordt een korte omleidingsroute naar het uitkijkpunt aangegeven. Half december moeten de restauratiewerkzaamheden dan zijn afgerond. "Tot en met de gekleurde steentjes op de bodem van de waterlopen is alles dan weer goed zichtbaar”, aldus Otten. "Alle bezoekers van het bos mogen daarna weer door het model lopen, zoals vroeger de onderzoekers deden."

Ruim 200 schaalmodellen sinds 1951
In totaal bouwden ingenieurs tussen 1951 en 1996 in het bos bij Marknesse meer dan tweehonderd schaalmodellen na van waterloopkundige werken. Enkele tientallen daarvan bleven bewaard. Zo liggen verspreid over het bos nog altijd modellen van de havens van IJmuiden en van Lagos in Nigeria. Maar ook van de Libische oliehaven, de Deense Noordzeekust en het Noordzeekanaal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel