Metingen Windplanblauw moeten geluidsverschillen duidelijk maken

SWIFTERBANT • Vr 26 maart 2021 | 10:07 • Vrijdag 26 maart 2021 | 10:07

Belangengroep De Windbrekers wil het huidige omgevingsgeluid en laagfrequente geluid in Swifterbant meten. Met de metingen moeten eventuele geluidsverschillen duidelijk worden als Windplanblauw bij het dorp in bedrijf is. Zo is in de toekomst aan te tonen of het windpark de bron van geluidsoverlast is. Het onderzoek moet snel van start gaan, omdat de bouw van Windplanblauw inmiddels is begonnen.

Volgens voorzitter Ap de Boer van De Windbrekers zijn de metingen broodnodig. "Windplanblauw beweert dat er geen hinder, overlast en gezondheidsschade zullen komen. Maar we zien overal in Nederland, waar deze hoge molens dicht bij mensen worden geplaatst, dat het misgaat." Om dergelijke overlast in Swifterbant in de toekomst te kunnen aantonen, hebben De Windbrekers de gemeente en provincie gevraagd om de metingen uit te laten voeren. Zij zouden op korte termijn, liefst vanaf april, een gespecialiseerd bureau in de arm moeten nemen voor het onderzoek.

'Geluidsmetingen logisch gevolg'
De Windbrekers zijn tegen turbines van Windplanblauw die te dicht bij het dorp komen, maar de vergunningen zijn inmiddels verleend door onder meer gemeente en provincie. De belangengroep vindt de geluidsmetingen nu een logisch gevolg, omdat wetenschappelijke eenduidigheid voor eventuele overlast door Windplanblauw ontbreekt. Ze wijzen op het zogenoemde 'voorzorgbeginsel'. Door dat beginsel moeten initiatiefnemers van windparken wetenschappelijk aantonen dat er geen gezondheidsschade en -risico's door hun plannen ontstaan. "Voor zover wij na hebben kunnen gaan, heeft Windplanblauw nooit overtuigend bewijs geleverd", concludeert de belangengroep.

In een gesprek met de gemeente Dronten, volgende week dinsdag, moet duidelijk worden of de gemeente, provincie of het Rijk gaat handhaven op eventuele geluidsoverlast door Windplanblauw. De Boer zegt daarover: "Welke overheid is hiervoor verantwoordelijk? Dat is nu niet duidelijk. Het is één van de dingen waar we graag antwoord op zouden willen hebben. Wat gaat de gemeente doen om zijn inwoners te beschermen als er overlast komt?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel