VisNed: 'Visserij is wisselgeld geworden in het grote Brexitspel'

URK • Do 31 december 2020 | 13:02 • Donderdag 31 december 2020 | 13:02

De visserijbedrijven zijn wisselgeld geworden in het grote Brexitspel, vindt Pim Visser van VisNed. Op de vangstrechten voor tong leveren de vissers zo'n 13% in. Dat is een verlies van 1.750 ton tong per jaar en de vis heeft een waarde van ongeveer twaalf euro per kilo.

Het gaat om een definitief verlies, benadrukt Visser: "Weg is weg en het komt niet meer terug." In de Brexit-deal is opgenomen dat 25% van de vangstrechten is overgeheveld naar het Verenigd Koninkrijk. Voor tong krijgt Nederland de hardste klap, want daarvoor heeft Nederland driekwart van het Europese quotum. Op Urk wordt er veel op tong gevist.

"Daar zijn we altijd bang voor geweest en het is toch gebeurd"

— Pim Visser,Visned

Bij de Brexit was visserij een icoon, zegt Visser. "Het was het enige punt waar de Britten winst te halen hadden." Volgens Visser was het de tactiek van de Engelsen om het onderwerp tot het allerlaatste moment weg te schuiven. "Dan word je wisselgeld in de onderhandelingen. Daar waren we bang voor, zijn we altijd bang voor geweest en het is jammer genoeg toch gebeurd."

Of de vissers na de jaarwisseling mogen uitvaren, is nog onduidelijk. Visser zegt dat er een lijst naar Engeland gestuurd is met 1.800 Europese schepen die toegang willen tot het water. Als die lijst terug naar Brussel komt, kan het ministerie toestemming verlenen. Zolang dat niet is gebeurd, mag er absoluut niet in het Britse water gevist worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel