Meer klanten voor IJsselmeervisafslag Urk dankzij digitale veiling

URK • Wo 2 oktober 2024 | 13:05 • Woensdag 2 oktober 2024 | 13:05

De IJsselmeervisafslag op Urk heeft een grotere klantenkring gekregen sinds er digitaal geveild wordt. In april nam de veiling nieuwe software in gebruik die het digitaal aanbieden van de verse vis mogelijk maakt.

De oude software van de IJsselmeervisafslag moest al een tijdje vervangen worden. "Dat was een zeer dure aangelegenheid", vertelt woordvoerder Eef de Vries.

De oplossing werd uiteindelijk gevonden bij de grote particuliere broer Visveiling Urk, waarmee de kleinere gemeentelijke afslag sinds begin dit jaar samenwerkt.

Samenwerken en toch zelfstandig
"Visveiling Urk zorgt met de nieuwste software nu voor het veilingproces", legt De Vries uit. "Daarnaast doen zij de administratie en regelen de financiën." De beide veilingen blijven verder wel zelfstandig bestaan.

De omzet van de IJsselmeervisafslag zit de laatste jaren flink in de lift. Vorig jaar boekte de zoetwatervisveiling zelfs een recordomzet van 6 miljoen euro. Of dat dit jaar ook wordt gehaald, is niet helemaal duidelijk.

"We komen zeker in de buurt. We draaien goed. Maar het seizoen duurt nog tot eind van het jaar. En de natuur is niet altijd te voorspellen", aldus De Vries.

Afslag Urk als laatste overgebleven
Hij glundert als de goede cijfers van de afgelopen jaren voorbijkomen. "Er is een tijd geweest dat deze veiling op omvallen stond. Dankzij investeringen van de gemeente en van vissers hebben we dat overleefd."

De IJsselmeervisafslag Urk is de laatst overgebleven afslag rond het IJsselmeer. De meeste gevangen vis uit het IJsselmeer wordt nu via de klok op Urk verkocht.

'Kopers willen vis zien en voelen'
Nu de veiling digitaal kan — en dus vanaf elke plek op de wereld — reist de vraag of de fysieke afslag op termijn niet verdwijnt? Eef de Vries is stellig: "Nee, Urk is vis. In de periode dat de paling aan land komt willen de kopers die ook graag fysiek zien en voelen. En in de zomer is het voor het toerisme belangrijk dat we kunnen laten zien dat Urk vis is."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel