Opnieuw zwaar vuurwerk op Urk, burgemeester spreekt van 'rustige avond'

URK • Za 12 december 2020 | 21:21 • Zaterdag 12 december 2020 | 21:21

Ook dit weekend heeft een groep jongeren zwaar vuurwerk afgestoken op Urk, maar tot grote ongeregeldheden kwam het niet. Dat laatste tot tevredenheid van burgemeester Cees van den Bos, die op Twitter spreekt van een rustige avond.

Ondanks een samenscholingsverbod verzamelden zich zaterdagavond na 22.00 uur zo'n honderd jongeren rond de rotonde van de Akkers. Een aantal van hen stak zwaar vuurwerk af en gooide met rookbommen. De politie mengde zich tot 00.00 uur onder de jongeren. De agenten hielden gesprekken met ze, maar grepen niet in als er vuurwerk werd afgestoken. Toen een deel van de jongeren de rotonde verliet, begon de politie zich terug te trekken. Van een afstand werd bekeken hoe de situatie zich ontwikkelde. Een verslaggever van Omroep Flevoland zag dat zeker één persoon werd aangehouden en meegenomen in een politieauto.

Verschillende jongeren vertelden zaterdagavond aan Omroep Flevoland dat het sluiten van de jeugdhonken voor veel frustratie zorgt. Sinds die sluiting hebben ze geen plek meer om elkaar op te zoeken. "We werken de hele week hard, en in het weekend vinden we het fijn om het gezellig te maken. Dat kan nu niet, en daarom staan we hier op straat", zegt één van hen. "We komen in opstand en willen onze vrijheid terug", zei een ander.

De jongeren op straat leken vooral vriendengroepjes te zijn die elkaar opzochten. Sommigen van hen waren verkleed en op de stoep stond een aantal speakers waaruit muziek kwam. Daar werd op gedanst. Volgens een voorbijganger werd de oproep om naar de rotonde te komen vooral verspreid via Snapchat.

Weinig gehoor aan oproep
Een deel van de jongeren langs de rotonde zei onderdeel van de burgerwacht te zijn. "Als je aangesproken wordt door andere jongeren, dan werkt dat beter. Dan luisteren ze." Het was niet duidelijk of deze jongeren contact hielden met de ouders. De ouderwacht benadrukte juist dat het niet de bedoeling was om samen te scholen langs de rotonde. Ze liepen rond en verzochten iedereen naar huis te gaan. Daar werd in eerste instantie weinig gehoor aan gegeven. Uiteindelijk hield de ouderwacht het rond 23.30 uur voor gezien. Een uur later vertrok ook een groot deel van de jongeren.

De politie ging het gesprek aan met de jongeren



Inzet van ME
De afgelopen drie weekenden liep het op Urk uit de hand en ontstonden er rellen, waarbij jongeren met zwaar vuurwerk gooiden en hulpverleners werden bekogeld. De afgelopen twee weekenden werd de ME ingezet om de orde te herstellen. Dat is volgens één van de jongeren olie op het vuur geweest: "Dat werkt hier alleen maar averechts. Op het moment dat zo veel politie aanwezig is, dan lokt dat reacties uit."

Volgens burgemeester Van den Bos was er zaterdagavond maar een kleine inzet van de politie nodig om de orde te bewaren. Hij spreekt vooral van een cruciale inzet van de ouderwacht, die bestond uit zo'n 50 bezorgde Urkers. Deze ouderwacht ging zaterdagavond rond 20.00 uur de straat op om ongeregeldheden in het dorp te voorkomen door de jongeren aan te spreken. Burgemeester Van den Bos is blij met hun inzet en is ook ouders die hun kinderen thuis hebben gehouden dankbaar.

"We zijn er nog niet"

— Cees van den Bos, burgemeester Urk

"We zijn er nog niet", laat de burgemeester weten. Hij doet een oproep aan de ouderwacht op de komende tijd door te blijven gaan, "We hopen op ze te kunnen rekenen, de komende weken. Zij hebben het verschil gemaakt. Alleen als iedereen de schouders er onder zet, komen we in deze zware tijd er beter uit als Urker gemeenschap."

Reltoeristen
De burgemeester zegt zich zorgen te maken over een toenemend aantal reltoeristen van buiten Urk dat zaterdagavond naar het dorp kwam. "De signalen zijn niet gunstig. Dat kan niet de bedoeling zijn. We gaan kijken wat we hieraan kunnen doen."

'Grenzen overschreden'
Alle deelnemers van de ouderwacht kregen van tevoren een instructie in zalencentrum Irene op Urk. Fractievoorzitter Jurie van den Berg van Gemeentebelangen Urk was één van de deelnemers. Volgens hem is afgelopen weken de grens ver overschreden. "Als de normale politiemacht het niet trekt en er moet ook nog ME bij en er wordt ook nog vuurwerk op hulpverleners gegooid, dan ga je alle grenzen te buiten." Hij geeft aan begrip te hebben voor de frustratie onder jongeren over de coronaregels en het verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. "Maar je hebt je te conformeren aan de regels", zegt hij. "En bij een klein gedeelte van onze jeugd wil dat niet echt landen."

Gesprekken burgemeester
Burgemeester Cees van den Bos heeft eerder aangegeven dat hij hoopt dat de jeugd luistert naar de ouderen. Zelf heeft hij vrijdagavond gesproken met zo'n 20 jongeren. De gemeente heeft hiervoor onder andere contactpersonen van jeugdhonken benaderd. Ook heeft een aantal jongeren zichzelf gemeld. De gesprekken zijn volgens de gemeente goed verlopen. Na afloop zou er sprake zijn geweest van wederzijds begrip.

Preventieve maatregelen
Zo'n twintig relschoppers hebben de afgelopen weken een gedragsaanwijzing gekregen. Dat houdt in dat ze in het weekend 's avonds niet op straat mogen komen. Ook had burgemeester Cees van den Bos voor vrijdag- en zaterdagavond opnieuw een deel van Urk aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daar mocht de politie wederom preventief fouilleren. Ook was er cameratoezicht en gold er een samenscholingsverbod.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel