Sporttraining moet ervoor zorgen dat Urker jongeren goede keuzes blijven maken

URK • Di 7 november 2023 | 6:33 • Dinsdag 7 november 2023 | 6:33

Vijftien jongeren op Urk doen het dit seizoen mee aan de DURF-Academie. Zij worden bij diverse sportverenigingen opgeleid tot trainer, coach of scheidsrechter. De deelnemers zijn tieners en begin-twintigers. Uiteindelijk moet het een betaalde bijbaan worden.

Het initiatief is onderdeel van het preventiecollectief DURF. Daarin werken de gemeente Urk en welzijnsorganisatie Caritas samen om jongeren een gezonde, veilige en kansrijke leefomgeving te bieden. DURF is de lokale uitwerking van een project uit IJsland om jongeren via een divers aanbod van vrijetijdsbesteding te behoeden voor het gebruik van alcohol en verdovende middelen. Op IJsland is het project succesvol gebleken.

"Jongeren gaan alle kanten op, er zijn heel dingen die je kunt doen en er zijn heel veel verleidingen. Wij willen ze helpen met de keuzes die ze kunnen maken", zegt DURF-coach Siemen Lindeboom. "En dat betekent een goed ritme, een gezond leven, een sportief leven."

Twee voordelen
Het mes snijdt wat Lindeboom betreft aan twee kanten. Enerzijds krijgen jongeren met de DURF-Academie een perspectief geboden. En anderzijds kunnen sportclubs jongeren aan zich binden en nieuw kader opleiden.

Veel jongeren stoppen rond hun vijftiende jaar met sporten of culturele hobby's om te gaan werken. Daar kan de DURF-Academie een rol spelen. Na afronding van het trainingstraject krijgen de jongeren een vergoeding voor hun verdere activiteiten bij de club.

Stimuleren van talent
Door dit initiatief moeten jongeren hun sportieve passie kunnen uitoefenen, hun talenten vergroten en tegelijkertijd wat kunnen bijverdienen. De groep jongeren die nu worden opgeleid, volgen trainingen bij basketbalvereniging Orca's, bij de Hapkidovereniging Urk en bij de gymvereniging.

Janice Weerstand en Dianthe Sinke doen allebei mee aan de DURF-Academie. Ze worden bij basketbalvereniging Orca's getraind om binnenkort zelfstandig les te geven.

Steentje bijdragen
Trainer Ri-Janne van den Berg houdt toezicht. "Ze dragen zo een steentje bij aan de club en ze hoeven zo geen bijbaantje te zoeken want ze krijgen hier een kleine vergoeding voor." De hoop is dat de training de jonge deelnemers voor langere tijd aan de vereniging bindt.

Janice Weerstand vindt het, net als Dianthe Sinke hartstikke leuk om pupillen van een jaar of 7 basketbaltraining te geven. Ze voelen zich persoonlijk niet aangesproken door het preventieve idee achter het project DURF. "Wij basketballen zelf al tien jaar", zegt Dianthe. Ze is het er mee eens dat sport jongeren op het rechte pad kan houden, 'maar het is niet zo dat ik nu anders ga leven of zo'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel