Schippers staat water aan de lippen omdat overheidsgeld op zich laat wachten

LELYSTAD • Do 26 november 2020 | 14:17 • Donderdag 26 november 2020 | 14:17

Schippers van de bruine vloot hebben behoefte aan een voorschot op de 15 miljoen euro overheidssteun die in september werd toegekend. Die is nog niet verdeeld en inmiddels staat een groot deel van de schippers het water aan de lippen, zegt eigenaar Pouwel Slurink van scheepsverhuurder Naupar in Lelystad.

Slurink hoort verhalen van booteigenaren die noodgedwongen bij vrienden of hun ouders intrekken, omdat ze de dagelijkse kosten van hun boot niet meer kunnen betalen. Je moet daarbij denken aan geld voor stroomverbruik, verwarmingskosten en gas. Ook kunnen de schippers dan mee-eten met de mensen bij wie ze wonen om kosten te besparen.

"Het geld is op, maar het beloofde geld vanuit de overheid is er nog niet", zegt hij. "Een oplossing voor dit probleem is bijvoorbeeld een voorschot van vier tot tienduizend euro." Slurink snapt dat het beloofde geld niet direct bedoeld is voor de basisbehoefte van de ondernemers, "maar zonder schippers heb je ook geen bruine vloot."

Vanuit de overheid moet nog bekeken worden wat er precies onder de bruine vloot verstaan wordt. De bepaling van die definitie zorgt voor de vertraging. Als die bepaald is, wordt duidelijk wie recht heeft op geld en wie niet. Belangenvereniging Beroeps Zeilschippers heeft die criteria neergelegd bij het ministerie. Dat moet nu juridisch en technisch worden geregeld.

Haast
"Kijk, het pakket van 15 miljoen euro is noodsteun. Dat betekent dat er haast bij geboden is. Nu wordt de steun waarschijnlijk rond januari uitgekeerd, vier maanden nadat het geld is toegekend. Dat is te laat. Er moet echt wat gebeuren", zegt Slurink. Hij begrijpt overigens wel dat goed uitgezocht moet worden wie recht heeft op de overheidssteun. De bootverhuurder vindt het belangrijk dat het geld op de juiste plek terechtkomt.

De schroothoop
Het overheidsgeld is beschikbaar gesteld vanwege de historische waarde van de bruine vloot. Het gaat in totaal om 400 schepen. Het onderhoud voor de schepen is duur, maar noodzakelijk. Als de schepen niet in goede staat blijven, dan is de laatste koers de schroothoop. Zonder steun gaat de vloot dus verloren. Een aantal van de schepen ligt in de Bataviahaven in Lelystad. Het stadsbestuur kwam eerder met een voorstel om het liggeld kwijt te schelden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel