Kustgebied Waterfront stap dichterbij: kabinet en Tweede Kamer positief over project
De kans is groot dat Lelystad toch mag bouwen langs de kust van het Markermeer. Het Rijk wil woningbouw in het Markermeer niet langer uitsluiten, maar juist mogelijk maken. Dat blijkt uit een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Dat zou betekenen dat er gebouwd kan worden voor het nieuwe kustgebied Waterfront in Lelystad.
De kamer stelt wel dat ervoor moet worden gezorgd dat de zoetwaterbuffer niet teveel wordt aangetast. Het IJsselmeer en Markermeer vormen samen de belangrijkste buffer om Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en een deel van Overijssel in de zomerperiode van zoetwater te voorzien. Dat is onder meer belangrijk voor de stabiliteit van de dijken, voor natuur en voor de drinkwater- en elektriciteitsvoorziening.
Woningen in kustgebied mogelijk
Het Rijk had eerder landwinning in het IJsselmeergebied aan banden gelegd, maar er is een kentering gaande. Zo staat in de aangenomen motie: "Om nieuwe waterrobuuste woningbouw en 'drijvend wonen' langs de randen van het Markermeer, Gouwzee, IJmeer, Gooimeer en Eemmeer niet uit te sluiten maar mogelijk te maken." Daarmee is het besluit ook meteen positief nieuws voor Waterfront. Dat project bestaat uit het Bataviakwartier, Saerdam en Meerdijkhaven. In Bataviakwartier komt de nadruk te liggen op vrijetijdsbesteding. Dit deel moet met een strand verbonden worden met de woongebieden Saerdam en Meerdijkhaven.
In Saerdam en Meerdijkhaven komen maximaal 3.000 woningen. Die moeten deels buitendijks worden gebouwd waarvoor zo'n dertig hectare land moet worden aangelegd in het Markermeer. Het doel is dat Lelystad een stad aan het water wordt in plaats van een stad achter de dijk.
Veel weerstand
Niet alleen vanuit het Rijk was er weerstand, ook het Waterschap Zuiderzeeland laat zich al langer zeer kritisch uit tegen het plan van de gemeente om buitendijks te bouwen. Zo liet het waterschap begin dit jaar weten dat het plan gebaseerd is op onjuiste aannames. Ook zei dijkgraaf Hetty Klavers onlangs nog dat buitendijks bouwen geen goed plan is: "Als je naar onze dijk kijkt, dan weet je gewoon dat we die in de komende decennia met enige regelmaat moeten versterken. Daar moet wel ruimte voor zijn. Die ruimte kan niet worden gebruikt voor wat anders."
Dijk wordt verplaatst
Wethouder Piet van Dijk laat echter weten dat er van buitendijks bouwen geen sprake is, maar juist van landwinning. "De dijk word verlegd en we zijn in goed gesprek het waterschap hoe dat het beste kan, maar over de uitkomst kan ik nog niks zeggen."
Desondanks is er nog geen groen licht om te beginnen aan de bouw van Waterfront. Het Rijk is nu aan zet om te bepalen hoeveel land de gemeente mag gaan winnen. Op het moment dat dat besloten is, kan de volgende stap worden gezet.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Van pot naar put: bemiddelaar ingezet voor rioolconflict Oosterwold
ALMERE • Vr 29 november • Vrijdag 29 novemberBewoners van Oosterwold kunnen vanaf begin 2025 ondersteuning krijgen bij de afwikkeling van hun rioleringsproblematiek. De gemeente stelt een onafhankelijke tussenpersoon aan, die ook kan bemiddelen...
-
Politie lost waarschuwingsschoten na verdachte situatie in de Kamp
LELYSTAD • Vr 29 november • Vrijdag 29 novemberDe politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee personen aangehouden aan de Kamp 42 in Lelystad. Bij de aanhouding heeft de politie waarschuwingsschoten gelost. Rond 03.00 uur kwam er een m...
-
Gebruikers jongerencentrum SPOT!: 'Wij veroorzaken geen overlast'
LELYSTAD • Vr 29 november • Vrijdag 29 novemberBijna niemand begrijpt welk probleem de Albert Heijn in het stadshart van Lelystad heeft met jongerencentrum SPOT!. De jongeren gebruiken de leegstaande winkels boven de supermarkt voor diverse activi...