Onderzoek naar lek: politicus had banden met criminele organisatie
De gemeente Urk doet intern onderzoek naar een lek van gevoelige informatie uit een geheim onderzoeksrapport. Dat kwam in handen van de Belgische schrijver Matthias Declercq. In zijn boek 'De Ontdekking van Urk' citeert de auteur uit een rapport over ondermijnende criminaliteit dat in 2019 is geschreven.
Het meest opzienbarende citaat gaat over de samenwerking tussen een criminele organisatie en een 'prominent politiek figuur'. Die organisatie wordt voornamelijk gevormd door een familie die woont in een buurgemeente van Urk en werkzaam is in de visindustrie. De persoon met een politieke achtergrond zou binnen de gemeente Urk zaken voor de criminelen moeten regelen. De onthulling heeft voor een schok gezorgd bij politici op Urk.
Naast de alinea over de prominente politieke figuur, doet Declercq meer uit de doeken. Zo beschrijft hij dat er in het rapport staat dat het hierboven genoemde criminele samenwerkingsverband ook andere lijntjes met de bovenwereld had. Zo wisten de criminelen precies hoeveel schulden een Urker visser bij de bank en de Belastingdienst had. Deze visser werd benaderd voor het uitvoeren van een drugstransport, hij kon hiervoor 50.000 euro krijgen.
Bevestiging noch ontkenning
Gemeentewoordvoerder Nico Schipper bevestigt noch ontkent dat de citaten van Declercq uit het vertrouwelijke rapport komen. Ook wil hij inhoudelijk niet ingaan op de consequenties die de informatie kan hebben. Verder wil de woordvoerder geen uitspraken doen of de samenwerking tussen de criminelen en de 'politieke figuur' ooit tot juridische vervolging heeft geleid.
Wel bevestigt hij dat er een rapport achter slot en grendel ligt en dat slechts een handvol mensen op Urk het kan inzien. Dan gaat het om de burgemeester, gemeentesecretaris en enkele hoge ambtenaren. Hoewel het rapport ook bij organisaties als het OM en de politie ligt, gaat de gemeente nu in de eigen kring spreken over het opduiken van de citaten in het boek van Declercq.
Naast de openbare samenvatting is er dus een vertrouwelijk rapport met veel gedetailleerde achtergrondinformatie. Volgens Schipper is dat zelfs voor de fractievoorzitters op Urk niet in te zien. Dat is ze overigens bij een presentatie in april vorig jaar medegedeeld. "De gemeenteraad is toen verteld wat de algemene conclusies van het ondermijningsrapport waren, maar ook dat er een vertrouwelijk deel was", zo legt de gemeentewoordvoerder uit. Verder werden de raadsleden bijgepraat over wat het plan van aanpak van de gemeente tegen de ondermijnende criminaliteit inhield.
Plan van aanpak is inmiddels in werking
Dat plan van aanpak is ondertussen in werking, aldus Schipper. In samenwerking met OM, politie en buurtgemeenten zijn begin 2020 verschillende actiepunten opgesteld. Zo noemt Schipper als voorbeeld acties die gericht zijn op mogelijke mensenhandel.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bus in brand bij Walibi, chauffeur en passagiers ongedeerd
BIDDINGHUIZEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberEen bus is maandagmiddag in brand gevlogen op de parkeerplaats van Walibi Holland in Biddinghuizen. Dat bevestigt busonderneming EBS. Het gaat om de Walibi Express, lijn 247 van Harderwijk naar het at...
-
Toename van bromtonen, maar geen normoverschrijding door windparken
DRONTEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberDe windparken Windplanblauw en Windplan Groen in de gemeente Dronten zorgen voor een toename van laagfrequent geluid, vooral 's nachts. Er wordt in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het g...
-
Laatste keer binnenkijken voordat het Maerlanthuis in Lelystad gesloopt wordt
LELYSTAD • Ma 23 december • Maandag 23 decemberOoit zaten er verschillende organisaties in het Maerlanthuis in Lelystad zoals Jeugdzorg, het Leger des Heils, een sportschool en een creatieve broedplaats. Dat is lang geleden, want het gigantische k...