#todb Daalt de bodem bij jou in de buurt? Bekijk het hier

FLEVOLAND • Za 19 september 2020 | 12:05 • Zaterdag 19 september 2020 | 12:05

Op diverse plekken in de provincie hebben we te maken met bodemdaling. Dat heeft te maken met vooral de grond onder onze provincie. In dit artikel lees je hoe het zit met bodemdaling bij jou in de buurt.

De gegevens zijn afkomstig van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG). Met meetgegevens vanuit de ruimte wordt bodemdaling in kaart gebracht.

Radarsatellieten zenden signalen naar het aardoppervlak en de reflecties worden gebruikt om bodembeweging uit af te leiden. Vervolgens wordt met GPS en zwaartekrachtsgegevens de gegevensmeting versterkt. Via de bodemdalingskaart 2.0 zijn duizenden puntjes te zien in Flevoland. Deze geven aan in hoeverre de bodem is gedaald.

Hoe roder de kleur, hoe meer de bodem is gedaald. In deze kaarten gaat dat tot een daling van 5 millimeter per jaar. De gegevens laten zien in hoeverre de grond is gedaald tussen januari 2015 en oktober 2019. Hieronder een overzichtslijstje. Benieuwd waarom de bodem daalt? Lees dan ook ons artikel over bodemdaling in Flevoland.

Almere
In Almere is de bodemdaling het meest zichtbaar. Opvallende dalingen zijn te zien in Almere Poort, Nobelhorst Muziekwijk, de Regenboogbuurt en de A6. Ook zijn er grote delen waar geen daling is. Dit is vooral te zien in Centrum, Stedenwijk, Muziekwijk en Literatuurwijk.

Dronten
In de gemeente Dronten is relatief weinig bodemdaling te zien. Vooral de N307 en begraafplaats De Wissel springen eruit als daling. In Swifterbant gaat het om het industrieterrein aan De Wieling. In Biddinghuizen is relatief weinig bodemdaling en zijn er een aantal plekken waar de bodem juist is gestegen. Dit is vooral rond het industrieterrein.
Lelystad
In Lelystad is vooral de spoorweg roodgekleurd. Verder is een deel van de Bataviahaven, de parkeerplaats van Bataviastad en de nieuwbouwwijk rondom Warande rood. Voor de rest kleurt de stad veelal groen.
Noordoostpolder
In Noordoostpolder kleurt opvallend het bedrijventerrein van Kargro rood. Dit is een bandenspeciaalzaak. Ook de nieuwe woonwijk Emmelhage kleurt rood. Grote stukken van Ens zijn oranje/rood evenals de N50. Op een stukje grond bij de Schansweg zijn opvallende stijgingen te zien in de bodemhoogte.
Urk
Op en rondom Urk zijn heel veel rode stippen te zien. Die liggen vooral in het noorden en oosten van de gemeente. Veel rondom het winkelcentrum Urkerhard. Ook begraafplaats De Vormt kleurt rood. Het oude dorp is voornamelijk groen.
Zeewolde
Zeewolde laat vooral veel rode stippen zien rondom het tulpeiland als ook bij de nieuwbouwwijken in het noorden van het dorp. Ook bij Trekkersveld III zijn een aantal rode stippen. Hier staat nu het pand van Wolter Koops. In het centrum zijn voornamelijk groene stippen te zien.
Is jouw huis niet te zien op de plaatjes? De hele kaart is ook hier te bekijken. Benieuwd waarom de bodem daalt? Lees dan ook ons artikel over bodemdaling in Flevoland. Hoe de NCG tot deze conclusies is gekomen staat hier te lezen.

Bron van alle kaarten: Bodemdalingskaart.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel