PFAS kost waterschap miljoen euro extra

FLEVOLAND • Di 31 december 2019 | 12:14 • Dinsdag 31 december 2019 | 12:14

Het Waterschap Zuiderzeeland trekt een miljoen euro extra uit om met PFAS vervuilde grond af te voeren. Dat heeft de Algemene Vergadering van het waterschap maandag besloten in een extra vergadering.

Het gaat om grond die dit jaar bij de aanleg van natuurvriendelijke oevers is vrijgekomen. Zij ligt al maanden bij boeren op de kavels, maar kon niet worden afgevoerd vanwege het in juli afgekondigde verbod in handel van grond met PFAS.

PFAS is een verzamelnaam van giftige stoffen, die al jaren in onder meer kleding, kunststof en pannen worden gebruikt. De grond ligt in Noordoostpolder bij de Noordermeertocht, in oostelijk Flevoland bij de Hondtocht Noord, Oudebostocht Noord, Hoekwanttocht, Zeebiestocht, Kubbetocht en Zijdenettentocht en in zuidelijk Flevoland bij de Spiektocht.

In december heeft het kabinet de normen voor PFAS versoepeld. Eenderde van de afgegraven grond blijkt schoon genoeg en mag wel weer worden afgevoerd en verhandeld. Hoewel het waterschap contractueel verplicht was om de grond dit jaar bij de boeren weg te halen, is dat vanwege de problematiek niet gelukt. Dat gebeurt nu uiterlijk voor maart.

Deel grond nog te verontreinigd
Een ander deel van de grond is ook volgens de nieuwe norm licht verontreinigd en moet voorlopig blijven liggen. Het waterschap onderzoekt mogelijkheden om de grond anders te gebruiken. Ook hoopt men dat het kabinet in 2020 de normen voor PFAS opnieuw aanpast, zodat de grond alsnog voor meer doeleinden kan worden gebruikt.
Omdat deze grond voorlopig blijft liggen, kunnen boeren die plek waarschijnlijk volgend jaar opnieuw niet gebruiken voor het telen van gewassen.

De Algemene Vergadering kon kiezen uit drie voorstellen. Het volgde het voorstel van het college van heemraad en dijkgraven om nu een miljoen euro uit te trekken voor afvoer van de grond en het compenseren van de boeren voor het niet kunnen gebruiken van delen van hun kavels. De hoop bestaat dat deze uitgave zich volgend jaar terugverdient als de grond toch verhandelbaar blijkt. De tegenvaller van een miljoen euro wordt gedekt uit de reserves.

Aanleg minder duurzame oevers lastige keuze
Het waterschap verwacht dat het nog wel een tijd kan duren voordat er een oplossing is voor PFAS. Dit kan betekenen dat zij volgend jaar bij de aanleg van duurzame oevers opnieuw met grond blijft zitten die niet mag worden afgevoerd. Daarom wordt bekeken of er minder duurzame oevers kunnen worden gerealiseerd dan de 102 kilometer, waartoe eerder is besloten. Minder kilometers aanleggen is goedkoper, maar het risico bestaat dat de Europese Unie hiermee niet akkoord gaat en een subsidie van 4,5 miljoen zal terugvorderen. Het waterschap is hierover met de provincie in gesprek. Het Waterschap neemt hierover rond de zomer een besluit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel